Serenellini

Loretossa, Italiassa, oleva Serenellini Accordions on pieni harmonikkoja valmistava perheyritys. Perustaja Luciano Serenellini oli ennen oman harmonikkatehtaansa perustamista töissä Castelfidardossa eräässä tehtaassa valmistamassa lelusoittimia. Ensialkuun soittimet olivat puisia, sittemmin muovisia. Luciano piti työstään ja samalla hän tutustui harmonikanvalmistuksessa olevien ihmisten kanssa. Hän pystyi tätä kautta oppimaan harmonikanrakentamisen taidon. Lopulta Luciano vuokrasi pienen työhuoneen ja pian hänen oli tehnyt ensimmäiset harmonikkansa: piano- ja näppäinharmonikan sekä diatonisenharmonikan. Nämä soittimet Luciano vei näytille erääseen Castelfidardon tehtaista, jossa työnjälkeen oltiin tyytyväisiä. Tämän perusteella tuli ensimmäiset tilaukset ja Luciano perusti oman yrityksen vuonna 1978.

Toiminnan alussa Luciano Serenellini valmisti vain harmonikkojen osia muille harmonikkatehtaille. Tämä ei kuitenkaan tyydyttänyt, vaan Luciano työskenteli saadakseen oman malliston ja brändin. Nämä esiteltiin Frankfurtin musiikkimessuilla 1982. Jännitystä oli ilmassa – oli riski menestymisen ja hyväksytyksi tulemisen ja epäonnistumisen välillä. Lucianolla kävi kuitenkin onni, sillä näillä messuilla hän sai asiakkaan, joka on ollut Serenellinin asiakas siitä saakka.

Alun jälkeen kävi selväksi, että oma työhuone ei ollut riittävän iso. Nykyisen (2022) tehdasrakennuksen Luciano rakennutti 1983. Lucianon tytär Sabrina Serenellini tuli mukaan isänsä työpaikalle lukion jälkeen. Sabrina teki paljon fyysistä työtä harmonikkojen kanssa ennen siirtymistä yrityksen sihteeriksi. Nykyään työntekijöitä on kolme, joista kaksi toimistossa ja Luciano itse tuotantolinjalla.

Vuosien mittaan toiminta on muuttunut. Yrityksen alkuaikoina tilausmäärät olivat isoja. Yksi asiakas saattoi tilata jopa 20–30 harmonikkaa yhdellä kertaa. 2000-luvulla kappalemäärät ovat pienentyneet ja soittimien yksilöinti on tullut tärkeämmäksi. Samalla diatonisten harmonikkojen valmistus on vähentynyt. Vuosien mittaan mallivalikoima on puolestaan tullut isommaksi.

Serenellinin päämarkkinaalueet ovat olleet eri maat Euroopassa, Yhdysvallat, Etelä-Amerikka, Kanada, Hong Kong, Korea, Australia ja Kiina.

Lähde: http://www.accordions.com/interviews/serenellini.aspx?fbclid=IwAR2bfRm7BqoXFORKJlB9K_NTGLHiKAy_TUt9aBw0xth-9KXtLG3WYtJthj4 (27.9.2022)