Harmonikkatelineet

Markkinoilla on erilaisia harmonikalle tarkoitettuja soitintelineitä. Osa telineistä on soittajien itse tekemiä omaan käyttöön, osa on tehty markkinoita ajatellen.

Soittotelineen hankintaa kannattaa harkita useaan otteeseen, sillä telineet ovat apuvälineitä niitä tarvitseville, ei automaattinen vakiovaruste jokaiselle soittajalle. Perusteena telineen hankinnalle on esimerkiksi tilanne, jossa soittajalla on palava himo soittamiseen, mutta soittaminen on mahdotonta kivuliaan selän takia. Mikäli selkävaivaa ei enää saada liikunnan, venyttelyn, lihaskunnon lisäämisen, oikean soittoasennon tai edes fysioterapian avulla kuntoon, on soittotelineen käyttöönotto yksi mahdollisuus. Teline ei ole kiputilojen ennaltaehkäisijä, vaan soittoapu. Tässä joitain tuotteita esittelyssä.

Yllä olevassa kuvassa on Antti Oikaraisen kehittämä tuote. Se on hyvin yksinkertainen: kiinnitä tuote soittotuoliin ja aseta soitin tuen päälle. Tuen yläosa liikkuu vapaasti pallonivelen avulla. Kuva selventää tilannetta erittäin hyvin. Musiikki Järvenpää myy Harmonikan keventäjä Anttia ja sen hinta on vajaassa 200 eurossa (vuonna 2016).

Harmonikkateline.

Vasemmanpuoleisessa kuvassa on Kauko-Aasiassa tuotettu teline. Standi on kuin mikä tahansa kolmijalkastandi, johon harmonikka kiinnitetään muutaman pehmustetun tassun väliin. Soittokorkeutta pystyy säätämään, mutta koska soitin on tukevasti kiinni telineessä, soittaminen on kankeaa ja kuollutta. Samanlaiseen soittofiilikseen ei pääse verraten, jos soitin on normaalisti sylissä. Runsaasti levittäytyvistä jaloista saattaa olla myös haittaa ahtaissa tiloissa.

Akkordeon-swing-lift.

Oikeanpuoleisessa kuvassa soitinteline on suuri kokonaisuus, johon sisältyy tukiteline sekä itse tuoli. Laite on nimetty Akkordeon-swing-liftiksi ja sen hinta pyörii 400–500 euron tuntumassa. Teline toimii pääpiirteittäin seuraavasti: diskantin alaosaan kiinnitetään erillinen metallikiinnike, joka kiinnitetään kaasujouseen pikaliittimellä. Soitin liitetään tuoliin, kun soitto aloitetaan. Kaasujousi antaa portaattoman korkeussäädön ja kaasujousen alapäässä oleva pallonivel puolestaan mahdollistaa soittimen täydellisen heiluriliikkeen. Swing-Liftin tuolin saa taitettua kasaan. Tuote on saksalainen.

Swing-Liftin ominaisuuksista päätellen teline lienee mukavampi käyttää kuin kolmijalkateline. Selvänä erona näillä kahdella tuotteella on, että Swing-Liftiä voi käyttää vain istuma-asennossa, kun puolestaan jäykän telineen mieltää vain seisomatelineeksi.

Myös italialaisen Victoria-tuotemerkki on myynyt harmonikkatelinettä. Teline on yksijalkainen ja se pysyy paikallaan ison imukupin avulla. Valitettavasti tuotteesta on liian vähän tietoa esittelyä varten.