Bandoneon & Concertinafabrik

Alfred Arnold on kuuluisin bandoneonbrändi, jota on tehty jo 1800-luvulta alkaen ja sen juuret ovat 1800-luvun alussa Saksin, Baijerin ja Böömin muodostamassa rajakolmiossa. Vuonna 1834 Carl Friedrich Uhlig rakensi Chemnitzissä ensimmäisen vaihtuvaäänisen saksalaisen concertinan, jossa oli 20 ääntä. Muutamaa vuotta myöhemmin Carl Friedrich Zimmermann aloitti Carlsfeldissä soittimien valmistuksen. Tästä huolimatta Heinrich Bandia pidetään bandoneonin keksijänä. Vuonna 1843 hän perusti Krefeldiin soitonopetusta ja soitinkauppaa harjoittavan liikkeen. Hän teki muutoksia olemassa oleviin saksalaisiin consertinoihin ja näin bandoeon sai alkunsa vuonna 1847. Hän kutsui uutta soitinta ensin harmonikaksi, ja vasta noin vuonna 1855 soitin sai nimen bandoneon. Nimi on luultavasti muunnelma termistä ”Band Union”, jolla Bandin perheen kauppa tuolloin tunnettiin. Heinrich Band ei rakentanut soittimia itse, vaan hän osti niitä Böömistä ja Saksista myydäkseen niitä liikkeissään. Mistä hän teki ostot, ei ole täysin selvää.

Varmuudella voidaan kutienkin sanoa, että Carl Friedrich Zimmermannilla oli huuliharpputehdas Carlsfeldissä 1847, missä hän alkoi tehdä myös saksalaisia consertinoja ja bandoneoneita jo vuonna 1854. Zimmermannin soittimet olivat esillä ainakin Lontoon maailmannäyttelyssä 1851 ja 1854 Münchenissä.

AA-brändi

Vuonna 1854 Ernst Luis Arnold aloitti Zimmermannin tehtaassa 4-vuotisen kisällikoulutuksen. Hänestä tuli myöhemmin tehtaan työjohtaja. Kun Zimmermann muutti Amerikkaan vuonna 1864, hän myi yrityksen rakennuksen ja tuotannon Arnoldille.

Ernst Louis Arnold -yrityksen kehitys kulki käsi kädessä Saksan teollistumisen kanssa. Yhä useammat ihmiset muuttavat maaseudulta nopeasti kasvaviin kaupunkeihin, jotka kehittyvät sekä kulttuuri- että talouskeskuksiksi. Ensimmäinen saksalainen Concertina-yhdistys perustetaan Chemnitziin vuonna 1874, ja seuraavina vuosina perustetaan lisää yhdistyksiä erityisesti Ruhrin alueelle, Leipzigiin ja Müncheniin.

Vastatakseen soittimien kasvavaan kysyntään Ernst Louis Arnold laajensi liiketoimintaansa vuonna 1888 ja osti entisen koulurakennuksen Carlsfeldin pääkadulta. Hänen poikansa Hermann, Paul ja myöhemmin myös nuorin poika Ernst Alfred auttoivat liiketoiminnassa. Ensimmäiset öljykäyttöiset koneet helpottavat bandonionien valmistusta, jotka ovat sittemmin saavuttaneet hyvän maineen soittajien keskuudessa tuotemerkillä ”A”.

Bandoneoneja päätyivät Amerikkaan todennäköisesti saksalaisten siirtolaisten mukana. Tämä lienee myös syy siihen, miksi bandoneon on liitetty erottamattomasti tangoon. Anekdootin mukaan, että eräs saksalainen merimies ei voinut käydä bordellissa argentiinalaisessa satamassa. Niinpä hän panttasi Arnold Bandoneoninsa, mutta kukaan sikäläisistä muusikoista ei osannut soittaa soitinta sen monimutkaisuuden takia. Yksi kuitenkin lopulta onnistui, ja koska tekniikka on niin vaikea, tango syntyy hitaasti soitettuna intohimona.

Ernst Louis Arnold kuoli vuonna 1910, ja hänen vanhin poikansa Hermann otti yrityksen johtoonsa. Vuonna 1911 Alfred Arnold perusti oman yrityksen ”Alfred Arnold Bandonion- und Konzertina-Fabrik Carlsfeld”. Kuuluisa AA-tuotenimi tuleekin Alfred Arnoldin nimikirjaimista. Carlsfeld liitetiin samoihin aikoihin sähköverkkoon, ja vanhat koneet korvattiin nykyaikaisilla laitteilla. Johanngeorgenstadtiin rakennetiin uusi soitinverstas ja (kanto)laukkutehdas. Myös bandonionien ostajien toiveet muuttuvat vaativammiksi, ja helmiäistä tehdyt upotukset ja muut koristeet antoivat soittimille yksilöllisen ilmeen.

Lopulta, vuonna 1929, tehtaalta lähtee ensimmäinen ”AA”-merkkinen 142-ääninen bandoen, jonka ainutlaatuinen ääni ja laatu innoittavat bandonionin soittajia kaikkialla maailmassa vielä tänäkin päivänä. Maailmankuulut solistit, kuten Astor Piazzolla ja Arthur Mersiowsky, soittivat ”AA”-bandonionilla. Suomalaisista kuuluisimmat bandoneonin taitajat lienevät Petri Ikkelä ja Sami Pirtilahti.

Sodan jälkeen

Vuonna 1948 Alfred Arnoldin yritys pakkolunastetaan ja kansallistetaan, kuten kävi kaikille alueen harmonikkayrityksille Itä-Saksan aikana. Yritys liitettiin osaksi VEB Klingenthaler Harmonikawerke -yhtiötä. Tuotantoa jatkettiin, mutta myynti ei käynyt enää toivotulla tavalla. Lopulta bandoneonien valmistus korvattiin helpommin soitettavalla harmonikalla. 1964 Bandoneonien valmistus päättyy Carlsfeldissä.

Nykyään AA-tuotemerkin bandoneoneita valmistaa Bandoneon & Concertinafabrik Klingehtal Gmbh Klingenthalissa.

Lähteet

https://bandonionfabrik.de/EN/history.html (2.11.2022)