Kuljetus

Lentokoneessa

Kuljetus lentokoneessa voi olla hyvinkin vaikeaa.

Harmonikka on lentokoneessa erikoinen tapaus. Isot neliäänikertaiset soittimet ovat sen verran kookkaita, että soitinta ei välttämättä saa viedä matkustamoon pelkkänä käsimatkatavarana. Neuvoja ongelmatilanteisiin on monia. Sivulle on laitettu tärkeimpiä huomioita lentokoneella matkustettaessa harmonikan kanssa.

 • Pienemmät harmonikat, kuten kaksiriviset, menevät lentokoneessa automaattisesti käsimatkatavaroina. Reppu on kuitenkin hyvä olla, jotta soitinta on helppo kuljettaa ja nostaa ylös matkatavaralokeroon tai laittaa matkustamossa penkin alle. Kova laukku tuottaa hankaluuksia kokonsa ja käsiteltävyytensä takia. Suojaamatonta soitinta ei välttämättä hyväksytä lennolle. Osa lentoyhtiöistä rajoittaa käsimatkatavaroiden maksimipainoa usein 5–10 kg tienoille. Ruumaan menevien matkatavaroiden kohdalla painorajoitukset ovat usein 20–32 kg välissä. Jokaisella lentoyhtiöllä on hieman eri painorajoja, joten ota asiasta selvää etukäteen lentoyhtiöltäsi ja varaudu maksamaan ylipainosta lisähintaa. Hinnat vaihtelevat lentoyhtiöittäin.
 • Täysikokoiset harmonikat ovat sen verran isoja, että paras tapa kuljettamiseen on puolittaa soitin ja kuljettaa sitä kahdessa erillisessä kantorepussa, esimerkiksi Jet-Set -lentorepussa. Kun soitin on kahdessa osassa, on soittimen sijoittaminen tavarahyllylle helppoa. EU:n lentomääräysten mukaan käsimatkatavaroiden maksimimitat ovat 56 x 45 x 25 cm, mutta usein yksi matkustaja saa ottaa vain yhden matkalaukun koneen sisälle. Voit antaa soittimen toisen puolikkaan matkustajakaverillesi määräyksien täyttämiseksi.
 • Virallisesti on sovittava kunkin lentoyhtiön kanssa etukäteen soittimen kuljettamisesta lentokoneen sisätiloissa. Joskus tämä voi tarkoittaa soittimelle oman matkalipun ostamista. Finnairin ohjeena on:
  • Soittimen enimmäispaino on 75 kg, eli riittävä.
  • Instrumentin mittojen tulee olla sellaiset, että se sopii istuimelle. Mitat tulee ilmoittaa jo varausta tehtäessä.
  • Suositusmitat ovat: pituus 135 cm, leveys 48–50 cm, paksuus 32–35 cm.

  Vältä harmonikan joutumista ruumaan, sillä matka ruumaan on monivaiheinen ja aina paketteja ei kohdella hellällä kädellä. Jos kuitenkin soittimesi joutuu ruumaan, huolehdi hyvästä pakkaamisesta ja ota tarpeeksi kattava matkavakuutus. Ole varma, että soitintasi kohdellaan soittimena, eikä normaalina matkatavarana.

  Finnairin käyttämien koneiden ruumat ovat paineistettuja ja niiden lämpötila pyritään pitämään noin 20 asteessa. Lemmikkieläimiä, kuten kissoja ja koiria kuljetetaan ruumassa niille osoitetuissa paikoissa. Varmista, että käyttämäsi lentoyhtiön koneen ruumatilat ovat asianmukaiset.

 • Matkustaessa on hyvä pitää joitakin työkaluja mukana esimerkiksi pihdit, muutama kappale ruuvimeisseleitä ja liimaa. Monitoimityökalustakaan ei ole haittaa. Huomioi lentoyhtiöiden säännöt pakkaamisen yhteydessä.

Bussi- ja junamatkat

Bussilla ja junalla harmonikan kuljettaminen on huomattavasti helpompaa kuin lentokoneessa. Ennen matkustamista kannattaa kuitenkin miettiä, onko kova laukku parempi vaihtoehto kuin pehmeä reppu. Esimerkiksi linja-autoissa tavaratiloissa on parempi pitää kovaa laukkua, varsinkin jos tavaratila on täynnä ja tavaraa on tavaran päällä. Niin ikään kuljetusasento on huomioitava: kuljeta harmonikkaa bassopuoli alaspäin tai siten, ettei olkaremmien runkokiinnikkeet ota painoa päälleen. Junissa on isoille tavaroille tarkoitetut lokerot vaunujen eteistiloissa. Käytä niitä tarvittaessa, mutta ole varuillasi varkaiden osalta. Voit nostaa harmonikan tavarahyllylle penkkisi yläpuolelle.

Rahdit

Stradella-basson sointukoneisto kannattaa tukea lähetyksien ajaksi.

Rahtikuljetus toimii Suomessa hyvin. Mikäli lähetät soittimesi rahdissa, pakkaa se hyvin ja ilmoita sisällöstä rahdin lähetyksen yhteydessä. Hyvin pakattu harmonikka tarkoittaa harmonikan pakkaamista solumuoviin tai muuhun pehmusteeseen kovan kantolaukun sisälle ja kantolaukun pakkaamista isoon pahvilaatikkoon runsaasti pehmustetta käyttäen. Laita pahvilaatikon ja laukun väliin ylimääräinen pehmustekerros. Pääasia on, ettei soitin liiku laukussaan. Standardibassokoneiston näppäimien alaosaan, näppäinkampaan, voi kiinnittää pahvipalan muutamalla teipin palalla, jotta näppäimet pysyvät paikallaan. Katso oheinen kuvasarja. Voit jättää laukun kantokahvan näkyviin, jotta paketin siirtely olisi helpompaa. Ilmoita särkyvyydestä asianmukaisella teipillä.

Lähetyksen mennessä ulkomaille, ota etukäteen selvää rahdin kulkureitistä ja kuljetustavasta. Ilmastoimattomassa kontissa, joka on auringonpaisteessa, lämpötila saattaa nousta lähes saunan tasolle. Ongelmia soittimen materiaalien (kielipenkkien vahaukset) kanssa tulee yli 50 Celsiusasteessa, mutta pitkät ajat matalammassakin lämpötilassa on haitaksi. Niin ikään pakkanen on haitaksi (kielipenkkien vahaukset).

Rahdin huonoin puoli sen hitaus. Harva haluaa lähettää soitintaan 2–4 viikkoa ennen matkaa määränpäähänsä ja odottaa saman verran ennen kuin soitin on takaisin kotona matkan jälkeen. Vakuuta soittimesi asianmukaisella vakuutuksella, jotta pahimmilta takaiskuilta vältytään.

Henkilöautolla

Henkilöautolla kuljettaminen on isojen soittimien osalta vaivattominta, mutta kannattaa tässäkin kuljetusmuodossa ottaa huomioon muutama seikka.

Kuljeta laukkua tai reppua autossa bassopuoli alaspäin tai siten, että näppäimistöt ovat ylöspäin. Jos kuljetat soitinta matkustamossa, laita soittimen ympärille turvavyö. Tämä on varotoimenpide, joka parhaimmassa tapauksessa pelastaa kyytiläisten henget. Harmonikkalaukun ollessa takapenkillä ilman turvavöitä iskeytyy se törmäyksessä etupenkkiä kohden 600–1 000 kilogramman voimalla soittimen massan ollessa 15–20 kg ja vauhdin 50 km/h. Jos laitat soittimen tavaratilaan, varmista ettei se pääsee törmäyksen aikana liikkumaan.

Joskus soittimen joutuu jättämään autoon pitkäksi aikaa, jolloin ongelmaksi muodostuvat kesäisin kuumuus ja talvisin kylmyys. Pidä soitin takakontissa, joka ei lämpeä sisätilojen tapaan nopeasti saunalämpötiloihin. Samalla vähennät varkaiden mielenkiintoa soitinta kohtaan (vrt. näkyvillä olevat läppärit). Pitkään pakkasessa olleen soittimen täytyy antaa lämmetä ennen soittamista kunnolla.