Auta sivustoa

Voit auttaa Vapaalehdykkää lähettämällä ylläpidolle materiaalia ja antamalla palautetta. Paras apu on uusien soitinkuvien saaminen harmonikkagalleriaan. Ennen kuin lähetät materiaalia ylläpidolle, lue tämän sivun ohjeet.

Yleistä materiaalin lähettämisestä

Ensisijaisesti Vapaalehdykkään lähetetyn materiaalin tulee täydentää sivustoa. Fyysisten asioiden, kuten nuottien, soittimien tai tarvikkeiden osalta on hyvä, että lahjoitus tehdään suoraan Suomen Harmonikkainstituutille, jolla on kansainvälisesti merkittävä harmonikka-arkisto kymmenine tuhansine artikeleineen. Mikäli lähetetyt materiaalit tulevat ylläpidolle tarpeettomiksi, materiaalit jatkolahjoitetaan Harmonikkainstituutille.

Voit lähettää ylläpitäjälle ei-digimuodossa olevia kuvia ja tekstejä, jotka käsittelevät harmonikkojen historiaa. Materiaalit saatetaan tarvittasessa digitaaliseen formaattiin skannaamalla. Alkuperäisiä materiaaleja ei lähetetä takaisin, ellei toisin sovita. Vhs-videoita, kaitafilmejä tai vastaavia liikkuvan kuvan materiaaleja ei oteta vastaan. Edellä mainittujen materiaalien osalta toivotaan lähetysten olevan ensisijaisesti digitaalisessa muodossa. Mikäli ei-digitaalista materiaalia kuitenkin lahjoitetaan käyttöön, sivuston omistaja päättää, mitä materiaaleille tehdään.

Ei-digitaalimuodossa olevat materiaalit tulee postittaa tai toimittaa suoraan ylläpitäjälle. Lähetyksen yhteyteen tulee liittää viesti, jossa on suostumus materiaalien julkaisuoikeuden myöntämisestä Harmonikan huolto restaurointi tmi Viljo Mannerjoki -yritykselle. Vaihtoehtoisesti viestin voi lähettää sähköpostitse. Yhteystiedot löytyvät päävalikon Yhteystiedot-välilehdeltä.

Digimuodossa olevat materiaalit

Digimuodossa olevat materiaalit vastaanotetaan mieluiten sähköpostitse. Mikäli materiaalia on paljon, voit lähettää cd:n, dvd:n, tai antaa linkin hallitsemaasi pilvipalveluun. Internetiin ladattujen tiedostojen alkuperä tulee voida todistaa, jotta tekijänoikeusasioissa ei tule epäselvyyttä. Materiaalin autenttisuuden takaamiseksi alkuperäiset materiaalit ovat parhaita tietolähteitä (esim. historialliset valokuvat). Myös sähköpostiviestiin tulee liittää maininta, jossa on suostumus materiaalien julkaisuoikeuden myöntämisestä. Jos lähtetät paljon kuvia, maininta julkaisuoikeudesta riittää ensimmäisessä viestissä.

Kuvien lähettäminen harmonikkagalleriaan

Harmonikkagalleriaan saa lähettää kuvia osoitteeseen viljo.mannerjoki[at]vapaalehdykka.net. Kuvia lähetettäessä galleriaa varten, kuvien julkaisuoikeus sallitaan sivuston ylläpitäjälle. Ohessa ohjeet kuvien ottamiseen ja lähettämiseen:

  • Kuvan hyvä olla suuriresoluutioinen, hyvin valottunut ja mahdollisimman vähärakeinen. Pieniä kuvia ei julkaista. Kuvan maksimileveys on 5000 px. Kuvat ovat hyvä olla yleisessä kuvamuodossa, kuten jpeg.
  • Harmonikan remmien tulee olla siististi piilossa rungon takana tai ei ollenkaan kiinni soittimessa.
  • Kuvia, joissa on pahasti heijastuneita pintoja, ei julkaista. (esim. Lasin läpi otetut kuvat)
  • Kuvan tulee olla vaakatasossa. Galleriassa käytetään kuvasuhdetta 4:3. Keskitä soitin kuvan keskelle vaakatasoon siten, että reunoihin jää hieman tilaa. Paras kuva tulee, kun kuva otetaan edestä, oikeasta lievästä yläkulmaperspektiivistä. Tällöin soittimeen saadaan syvyysvaikutelma ja mahdolliset leukarekisterit näkyvät. Katso esim. https://vapaalehdykka.net/harmonikkagalleria/genius-iv-120-c-bayan/
  • Kuvan taustan on syytä olla sellainen, että soittimen ääriviivat näkyvät hyvin. Vaalea tausta on todettu hyväksi tummille soittimille ja tumma tausta vaaleille soittimille. Vältä voimakkaita taustavärejä ja kuviointeja.
  • Kuvassa ei saa näkyä ihmisiä tunnistettavasti.
  • Liitä mukaan seuraavat tiedot parhaasi mukaan:
    1. valmistaja (yrityksen nimi, joka valmisti soittimen. Esim. PIGINI s.r.l.),
    2. malli, (Model 115, Poeta, Lucia III P, Organotone jne.),
    3. tuotenimi (soittimen päällä näkyvä nimi, kuten Titano, Paolo Soprani, Borsini, Pigini),
    4. valmistuspaikka (kaupunki, valtio),
    5. valmistusajankohta (vuosi tai päivämäärä tai arvio) ,
    6. rekisteripainikkeiden määrä muodossa 11+4 (Diskantti+Basso). Leukarekisterimalleissa muoto on 11+(3)+4,
    7. äänikertojen määrä 3+5 (diskantti + basso),
    8. äänialan määrä ja matalin ja korkein ääni esim. 41 (f-a),
    9. kielet parhaan tiedon mukaan (Italialaiset, saksalaiset tai jopa valmistajan ja laadun tarkkuudella esim. Antonelli, Tipo a mano,
    10. soittimen mitat 42 x 21 x 39 cm (Korkeus, syvyys ja leveys). Korkeus ja syvyys mitataan palkeen ulkomitoista. Syvyys mitataan diskantin kahvan ulkosyrjästä pöytään soittimen ollessa pöydällä seisontajaloilla. Mitat ilmoitetaan senttimetreinä (cm).
    11. paino esim. 11,4 kg. Paino sadan gramman tarkkuudella kilogrammoissa ja
    12. jos soittimen historiaan tai malliin kuuluu jotain huomion arvoista, nämä asiat on myös hyvä mainita (esim. Tämä soitin on Viljo Vesterisen viimeinen soitin). Mikäli soittimeen sisältyy tarina, voidaan se julkaista kuvan ohessa.
  • Älä editoi kuvia millään tavalla millään ohjelmalla.