Bandoneonin palje

Pitkä neliö

Bandoneonin palje on perusidealtaan samanlainen kuin minkä tahansa muunkin harmonikan palje: se on paperipäällysteinen pahvipalje, jossa on kulmanahkat, -raudat ja paljenauhat. Rakenne poikkeaa kuitenkin selvästi nykyharmonikan kapeanauhaisesta paljetyypistä. Bandoneonin palje on jaettu kolmeen yhtä suureen osaan kahdella paksulla paljepoimulla, jotka tukevoittavat rakennetta. Kuvan mallikappaleessa on 17 poimua, paksut poimut mukaan lukien.

Bandoneonin palkeen koko riippuu bandoneonin rungon koosta aivan kuten harmonikoissakin. Yleisin palkeen koko on kaksiäänikertaisen 142–144-äänisen bandoneonin palje, joka on korkeudeltaan ja syvyydeltään suunnilleen litran maitopurkin kokoinen suuntaansa. On olemassa myös isoja, kolmiäänikertaisia bandoneoneja. Vaikka palje on pitkänomainen, ei sitä lukita paljeremmeillä tai muulla mekanismilla kuljetuksen ajaksi.

Paljekarmit

Bandoneonin ilmaläppä avattuna.

Bandoneoneissa paljekarmit ovat harmonikkojen karmeihin verrattuna hyvin suuret. Nykyharmonikoissa paljekarmista näkyy palkeen ja rungon välissä vain muutamia millimetrejä ja karmi ulottuu rungon sisäpuolelle muutaman senttimetrin verran. Bandoneonin paljekarmi ei mene soittimen rungon sisäpuolelle missään vaiheessa, vaan koko paljekarmi on osa näkyvää runkoa noin 10 senttimetrin matkan verran.

Palkeen nopea tyhjentäminen on tyypillistä bandoneonin soittamisessa; tangon terävät iskut on helppo tehdä vetopalkeella. Soittotapa vaatii suuren ilma-aukon, joka on rakennettu soittajasta katsottuna oikeanpuoleisen paljekarmin takaosaan. Aukko on yli puolet paljekarmin takaosan pituudesta ja leveydeltään muutamia senttimetrejä. Koostaan huolimatta aukkoa ei suojaa mikään suojakangas, eikä tälle ole edes tarvetta, koska ilmavirta on pääsääntöisesti soittimesta ulospäin.

Oikealla olevan kuvan vasemmassa laidassa näkyy avoinna oleva läppä. Läpän alaosassa, langan kiinnikkeen alapuolella, on läpän avautumista ohjaava metallitanko. Läpän jouset ovat kiinnitetty läpän päälle. Ilmaläppää käytetään oikean käden peukalolla. Pitkänomainen, noin 90 asteen kulmassa oleva metallivipu kiinnitetään rungon läpi tulevaan kiinnikkeeseen, johon on puolestaan ilma-aukon läppään menevä naru on kiinnitetty. Sekä diskantti että bassopuolella paljekarmit ovat samankokoiset symmetrisyyden vuoksi.