Kantovälineet

Kovat kantolaukut

Kova kanttolaukku suojaa hyvin iskuilta.

Kova kantolaukku on paras vaihtoehto, kun harmonikkaa kuljetetaan paljon esimerkiksi bussin ruumassa tai auton takakontissa. Kantoreput ovat suhteellisen pehmeitä, eivätkä ne anna niin suurta suojaa iskuilta kuin kestävärakenteinen laukku. Kovan laukun ympärille voi kohtalaisen huoletta pakkailla muuta tavaraa ilman, että soitin siitä kärsisi.

Harmonikkaa lähetettäessä rahtiliikkeen välityksellä, on soittimen syytä olla hyvin suojattu myös laukun sisällä. Pääasia on, ettei soitin liiku laukussaan matkan aikana. Tämän lisäksi on hyvä kiinnittää laukkuun särkyvän materiaalin merkintöjä. Mikäli tämä ei tyydytä, voi kantolaukun vielä pakata isoon pahvilaatikkoon ja laittaa sinne runsaasti pehmusteita. Voit jättää laukun kantokahvan näkyviin, jotta paketin siirtely olisi helpompaa. Matkan pituuteen katsomatta soittimen on hyvä olla vakuutettu. Valitettavasti monet rahtiliikkeen vakuutukset ovat huonot, joten soittimen oma vakuutus (kotivakuutus) on syytä olla riittävän kattava.

Kovaa kantolaukkua kantaessa on syytä muistaa, että soitin painaa paljon. Mikäli soitinta kannetaan aina samalla kädellä, rasittuu keho hyvin epätasaisesti. Pitemmän ajan kuluessa epätasainen rasitus saattaa ilmentyä kehossa eri tavoin. Pidä itsesi lisäksi huolta, että laukun saranat ja kantokahva ovat kunnossa. Voit estää soittimen putoamisen laukusta maahan kantamalla laukkua siten, että kansi on jalkaa vasten. Mikäli lukot pettävät, laukku ei soitin pääse putoamaan laukusta. Soittimen putoamisesta johtuvat vauriot ovat usein suuritöisiä ja hankalia korjata.

Valitse harmonikan laukku siten, että se on juuri oikean kokoinen soittimellesi. Liian ison laukun sisällä soitin liikkuu ja voi vaurioitua. Joissakin laukuissa on iso ja pehmeä kangaskieli laukun sisäpuolella. Kun asetat soittimesi laukkuun, käännä olkaremmit diskanttinäppäimistön eteen tai ota ne kokonaan irti. Laukussa oleva kangaskieli tulee remmien ja näppäimistön väliin suojaamaan harmonikan runkoa. Joissain laukkumalleissa on pyörät, jolloin laukkua voi myös vetää. Kehon tulisi olla mahdollisimman normaalissa kävelyasennossa laukkua vedettäessä.

Kun asetat soittimesi laukkuun tai otat sitä laukusta, varmistu etteivät näppäimet osu laukun reunoihin ja etteivät remmit osu näppäimiin. Hyvä tapa välttyä näppäinvaurioilta on asettaa soitin laukkuun diskanttinäppäimistö edellä. Saat tällöin pidettyä myös oman selkäsi suorassa.

Kantoreput

Mallin mukainen reppu ei ole ergonomisesti ajatellen hyvä.

Kantoreppuja on useita eri malleja, joten kannattaa miettiä minkälaisen repun hankkii. Reppu on helppo laittaa selkään, mutta usein reppua kannetaan vain toisella olalla. Tällöin keho vääntyy epäluonnolliseen asentoon – vältä tätä. Kuten jokaisessa ihmisen toimessa, on tässäkin tapauksessa syytä muistaa symmetrinen kehon käyttö.

Huomioitavaa on, että kantaminen rasittaa selkää enemmän kuin soittaminen! Tämä tarkoittaa sitä, että lyhytaikaisesta, mutta enemmän voimaa vaativasta kantamisprosessista saattaa tulla nopeammin vaurioita kehoon kuin soittamisesta väärässä soittoasennossa. Kantamisen jälkeen soittajan tulee rauhoittua riittävästi, jotta soittaminen olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa.

Reppu kannattaa valita siten, että sen kantoremmit ovat hyvin säädettävissä ja että soitin on repussa basso alaspäin. Jos soitin on pystyasennossa repun ollessa selässä, on massa jakautunut epätasaisesti suhteessa selkärankaan. Epätasapainoa voidaan vähentää ja vakautta lisätä siten, että laukun olkaremmit ovat riittävästi erillään toisistaan repun kiinnityspisteissä. Kuva mustasta kantorepusta näyttää hyvän esimerkin, millainen kantoreppu ei ole hyvä: kantoasento on epätasapainoinen, koska soitin on pystyasennossa. Nuottiteline basson puolelle sijoitettuna pahentaa epätasapainotilaa. Remmejä ei voi säätää siten, että reppu olisi tarpeeksi korkealla selässä kannettaessa. Remmien ollessa niputettuna yhteen reppu on kiikkerä kantaa. Nuottilokero olisi hyvä olla vesitiivis.

Reppuun laitettava haitari on hyvä suojata kokonaisuudessaan pehmeällä liinalla tai muulla pehmeällä suojuksella. Varotoimi johtuu siitä, että reput ovat pääsääntöisesti nylonia tai muuta vastaavaa kovaa tekokuitua. Reppua kannettaessa soitin liikkuu repussa pientä edestakaista liikettä, joten kaikki haitaria vasten olevat kovat pinnat naarmuttavat soitinta. Erityisesti saumat ja suojaamaton vetoketju tekevät jäljet helposti. Vanhoissa haitareissa uusia naarmuja ei erota, mutta uusissa soittimissa sen sijaan naarmut näkyvät vähän liiankin hyvin.

Soittimen tulee olla tasapainossa kannettaessa.

Kolmas kriteeri repunvalinnalle on siinä olevat säätömahdollisuudet. Soittimen massakeskipisteen tulisi olla mahdollisimman lähellä ja mahdollisimman ylhäällä selkää. Syynä tälle on kannon mielekkyys: reppu tuntuu kevyemmältä kantaa ja keho tekee vähemmän töitä pystyssä pysymistä varten. Voit kokeilla esimerkiksi haravalla, miten massajakauma vaikuttaa voiman tarpeeseen: ota haravan toisesta päästä kiinni yhdellä kädellä ja yritä nostaa harava vaakatasoon. Kokeile seuraavaksi samaa, mutta ota kiinni haravan puolestavälistä. Massakeskipisteen säätämiseen vaikuttaa mahdolliset lisälokerot ja niiden sijainnit. Valitse sellainen malli, jossa nuottitelineen tasku ja nuottitasku on sijoitettu järkevästi eli tasapainoisesti kantoasentoon nähden.

Repun tulee olla niin tukeva, että soitin ei pääse missään olosuhteessa putoamaan repusta kannon aikana. Kuvaesimerkin mustassa repussa tämä on varmistettu siten, että reppua kannetaan sitä ympäröivistä remmeistä, eikä pehmustettuun reppuosaan muodostu vetäviä voimia. Oheisessa ruskeassa repussa on kunnolliset olkaremmit, vetoketju ei mene repun ympäri ja vetoketju on varmistettu kahdella pikakiinnikkeellä. Älä koskaan luota pelkkään vetoketjuun, vaikka se kestäisikin rasituksen. Käytä aina kiinnikeklipsuja. Tukeva reppu antaa soittimelle myös iskusuojan.

Joissain reppumalleissa saattaa olla olkahihna. Tämä on kätevä lisä, joka helpottaa soittimen siirtoa lyhyillä matkoilla. Kädensijan sijainti repussa on tärkeä: soittimen tulee olla tasapainossa kannon aikana, jottei mikään repun kulma osu kannettaessa jalkoihin. Sen lisäksi, että kolhaisu saattaa kirpaista tuntuvasti jalkaan, voi tasapaino heilahtaa ja saatat löytää itsesi katutasosta.

Soittimen saa puolitettua JetSet-reppuun.

Laukun tulee avautua niin hyvin, että soitin mahtuu ongelmitta reppuun. Remmit on syytä kääntää diskanttinäppäimistön päälle, jotteivät ne paina selkää kannon aikana. Voit myös ottaa remmit irti soittimesta ennen soittimen laittamista reppuun. Laukun täytyy kestää erilaisia olosuhteita, joista erityisesti kosteutta.

Lentoliikenteessä on suositeltavaa kuljettaa soitin matkustamossa. Pienet soittimet (yksi- ja kaksiriviset) menevät kantorepussa tai -laukussa penkin alle tai tavarahyllylle kokonaisina. Isot soittimet ovat sinänsä ongelmallisia, sillä niiden käsiteltävyys ja ohjeelliset painorajat tulevat vastaan. JetSet-repun saa kahteen osaan, jolloin diskantti- ja basso-osa voidaan kuljettaa erikseen. Voit antaa soittimen toisen puolen vaikka kaverille kannettavaksi. Kun soitin on jaettu kahteen, on soittimen kielipenkit hyvä suojata pölyltä teippaamalla muotoon leikattu pahvinpala diskantin runkoon kielipenkkien päälle sekä bassossa paljekarmiin tai kääri koko runko-osa kuplamuoviin. Lue lisää lentomatkustamisesta kuljetussivulta.

Jokainen laukku ja reppu pölyyntyy ajan mittaan. Muista siis imuroida myös laukku.

Nostaminen ja kantaminen

Ei ole aivan sama, miten soitinta nostaa lattiatasosta kantoon tai miten kannat reppua. Soittimen paino suhteessa soittajaan on ergonomian rajoissa, mutta käytännössä useat toistot käyvät väärintehtyinä raskaaksi. Ohessa vielä käytännön vinkkejä:

  • Nosta reppu tai laukku aina jaloilla. Toimi kuten painonnostajat: pakarat taakse, selkä suorana ja nosto jaloilla. Saattaa näyttää joidenkin mielestä tyhmältä, mutta tämä menetelmä toimii. Jos nostat soittimen vain toisella jalalla, polvi joutuu kohtuuttomaan rasitukseen.
  • Älä nosta reppua tai laukkua selällä. Tällöin selkä ja polvet joutuvat kovalle rasitukselle.
  • Nostaessa ja kantaessa toispuoleisesti keho tekee puolet enemmän töitä kuin soittimella on massaa.
  • Reppua kannettaessa toisella olalla keho vääntyy s-kirjaimen muotoon (S niin kuin skolioosi). Vältä tätä ja pyri kantamaan reppua aina symmetrisesti kehoon nähden.
  • Säädä reppu niin ylös, että repun alaosa ei ole pakaroiden päällä. Lantion tulee olla vapaa. Hyvä lisä repuissa olisi lantiovyö, jota voisi käyttää pitkillä kantomatkoilla. Kantaminen rasittaa olkapäitä hyvin paljon, mutta lantiovyö tasoittaa massajakaumaa hartioilta lantiolle.
  • Jos kannat soitinta pitkään selässä, niin laita ruumiin etupuolelle vastapainoa. Vaikka kantopainoa tulee hieman lisää, auttaa tämä pystyssä pysymistä. Ruumis tekee vähemmän töitä pystyssä pysyäkseen.
  • Kantaminen on raskaampaa kuin itse soittaminen, joten varaa riittävästi aikaa kantosuorituksen jälkeen kehon palautumiselle ennen soittoon ryhtymistä.

Monista harmonikkaan liittyvistä asioista kannattaa muodostaa tapoja jokapäiväiseen elämään.