Fantasia-malli on syntynyt Feeliks Esaias ”Esa” Pakarisen (1911–1989) ja Lauri ”Lasse” Armas Pihlajamaan (1916–2007) ideasta. Tarina kertoo, että Esa ja Lasse olivat kiertueella. Soitot olivat iltaisin, joten päiväajalle muodostui joutoaikaa. Kerran matkallaan he menivät paperikauppaan ja ostivat pinon mustaa ja valkoista paperia sekä sakset. Ostoksien jälkeen he menivät majapaikkaan leikkaamaan papereita. Välähti ajatus: ”mitä jos tulis tämän näköinen hanuri”.
Todellisuudessa Lasse Vuopio, Tampere, on Fantasian suunittelija. Lasse Pihlajamaa oli ollut ideoimassa kuviointia pahvien kanssa Lasse Vuopion luona. Vuopio käytännössä suunnitteli fantasiamallin, ja hän oli Pihlajamaan luottosuunnittelija. Vuopio kirjoitti Pihlajamaalle myös nuotteja ja suunnitteli Piginin valmistamien Superlyra-harmonikkojen kultaisen ison lyyrakuvioinnin. Esa Pakarinen esitteli Fantasia-mallin Oy Harmonikalle, missä ulkoasu viimeisteltiin.
Fantasia on omalaisen ulkoasunsa vuoksi ehkä erottuvin haitarimalli maailmassa, kun soitinta vertaa harmonikan 1900-luvulla tapahtuneeseen ulkoasukehitykseen. Tästä huolimatta soitinta on rakennettu vain 25 kappaletta, joista kaksi on pianoharmonikkoja.
Soittimen historiasta on erilaisia tulkintoja, joista tunnetuin ja samalla myös virheellinen koskee Pihlajamaa ja Oy Harmonikan välistä riitaa: Sarjan tuottaminen olisi loppunut, koska Lasse Pihlajamaa halusi täydet oikeudet tuotteen myynnille – olihan hän ollut suunnittelemassa soittimen ulkoasun ja hänellä oli oikeudet tuotokseensa. Kouvolassa sijaitseva Oy Harmonikka ei kuitenkaan suostunut antamaan tätä privilegiota Pihlajamaalle, joten Pilajamaa sekä Pakarinen sanoivat, ettei soitinta saa valmistaa enää Kouvolan tehtaalla.
Todellisuudessa Pakarinen hoiti enemmän tuotesuunnitteluasioita Oy Harmonikan kanssa ja Pihlajamaalle näytettiin vain valmis tuote. Tuotannon loppuminen vain 25 valmistetun kappaleen jälkeen johtuu siitä, että tuote ei ollut taloudellisesti kannattava.
Kouvolan rakentaman Fantasia-mallin näköisversiota alkoi tulla Suomeen SuperFantasia-nimellä Ramseksen tuottamana. Haitareissa saattaa lukea Raimo Pihlajamaa, joka on Lassen veljen poika.
Kouvolan tehtaalla valmistettuihin Fantasia-malleihin asiakas sai halutessaan soittimen häkkiin käsintaotut, kullatut nimikirjaimet. Mikäli asiakas ei halunnut nimikirjaimiaan soittimeen näkyviin, tilalle laitettiin ”OY Harmonikka Kouvola”. Fantasia-malleista löytyvät nimikirjaimet on luetteloitu vapaalehdykän sarjanumerolistaan: tänne.
Vuonna 1957 Veikko Ahvenainen soitti Fantasiamallilla, jonka näppäimistö ei ollut mallille ominaisesti täysin musta, vaan näppäimistössä oli perinteiset mustavalkoiset näppäimet.
Soittimien valmistuessa tehtaalta, oli häkki täysin umpinainen ylä- ja alapäätyä lukuun ottamatta, mikä antaa soittimelle sen ominaisen äänenvärin. Osaan soittimista on kuitenkin jälkeen päin tehty muokkauksia, kuten aukkoja, joita ei ole tehty tehtaalla. Pienen tuotantoerän takia soitinta ei ole ollut uutena mallina kaupoissa hyllytavarana.