Harmonikkojen valmistus Tšekin tasavallassa alkoi 1800-luvun lopussa, jolloin alueella toimi useita pieniä yksittäisiä harmonikkatyöpajoja. Vuonna 1920 Josef Kebrdle (1892–1941) ja Antonin Kavecka perustivat harmonikkaverstaan pieneen Horovicen kylään. Horovice sijaitsee noin 50 km Prahasta lounaaseen. Tätä ennen Kebrdle oli saanut kokemusta harmonikkojen valmistamisesta Viennissä.
Yrityksen tuottama tuotemerkki oli Kebrdle, ja yritystoiminta oli alussa pientä. Kebrdle tuotti vain puuosia yksi- ja kaksirivisiin helikon-harmonikkoihin, ja osat menivät harmonikkayrityksille Lounyyn ja Krasliceen harmonikkojen kasausta varten.
Vuonna 1935 tehtaassa oli 42 työntekijää, ja tehdas tuotti harmonikkoja täysin itse. Kebrdlen toiminnan suuri vahvuus oli siinä, että hän seurasi tarkasti harmonikan kehitystä muualla, erityisesti Italiassa. Jo vuonna 1927 hän alkoi käyttää selluloidia harmonikan päällystämisessä italialaisen mallin mukaan. Kebrdle panosti myös tehokkaaseen mainontaan, joka tuotti tulosta: tšekkiläiset todella soittivat kotimaisilla harmonikoilla. Harmonikkoja tuotettiin myös vientiin. Tehtaan tuotannossa olivat kaikki aikakauden soitintyypit ja koot konserttisoittimiin asti. 1930-luvulla Kebrdle perusti hänen nimeään kantavan soittokilpailun. Yrityksen menestystä oli aina toiseen maailmansotaan asti. Kun Josef Kebrdle kuoli 1941, tehtaan johtoon tulivat Josefin veljet Ladislav ja Daniel Kebrdle.
Maailmanlaajuiset poliittiset virtaukset tekivät elämästä haasteellista, ja tehdas valtiollistettiin vuonna 1948. Tehtaan nimeksi tuli Harmonika Horovice. Tämän tehtaan valmistamat Delicia- ja Lignatone-harmonikat ovat tunnettuja tuotenimiä. Lignatone-tuotemerkki otettiin käyttöön vuonna 1950 ja Delicia vuonna 1963. Suomessa nämä soittimet tulivat tunnetuiksi erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla.
Vuonna 1957 yritys valmisti ensimmäisen ison konserttiharmonikan. Soitin oli 5+6-äänikertainen ja siinä oli italialaiset Bugari-kielet. Näitä harmonikkoja tehtiin seitsemän kappaletta. Kun yrityksen Delicia-tuotenimi rekisteröitiin 1963, harmonikkamalleja alettiin tuottaa vain tällä tuotenimellä. 1960-luvulla alkoi Melodia ja Rigoletto -mallien valmistus. Myös melodiabassoharmonikan prototyyppi valmistettiin, mutta se ei päätynyt tuotantoon.
1970-luvun alussa Dina-harmonikka oli tehtaan huipputuote. Siinä oli italialaiset kielet ja niitä valmistettiin noin 50 kappaletta. Vuonna 1975 harmonikasta luotiin kevyt konserttiversio, jonka nimeksi tuli Dineta. Näitä myytiin noin 600 kappaletta. Perusharmonikkamallit Carmen, Choral ja Junior luotiin tällä vuosikymmenellä.
1980-luvulla tuli kova kysynnän ja tuotannon piikki, ja harmonikkoja tuotettiin tehtaalla jopa 30 000 kappaletta vuosittain. Suurin osa näistä soittimista meni vientiin. Kun sosialismi lopulta romahti 1989, Horovicen harmonikkatehdas yksityistettiin. Sen nimeksi tuli Bohemia Musico Delicia a.s.. 1990-luvulla se valmisti omien tuotemerkkiensä lisäksi Hohnerin ja Excelsiorin harmonikkoja.
Vuonna 2005 harmonikkatehdas myytiin. Uusi omistaja oli Zdeněk Koutnýn perheyritys Zdeněk Koutný, Akordeon servis. Harmonikkojen tuotanto jatkui normaalisti. 2017 tehtaan nimi muutettiin Delicia accordions, s.r.o.:ksi ja omistajaksi tuli Stanislava Koutná. Tuotantoa muutettiin käsityövaltaisemmaksi ja omavaraisemmaksi. Tehdas tuottaa suurimman osa osistaan täysin itse, ja jos mahdollista, se ostaa tarvittavat materiaalit Tšekeistä. Yrityksen tuottamista harmonikoista 75 % meni vientiin.
Vuosi 2020 oli harmonikanvalmistuksen 100-vuotisjuhlavuosi Hořovicessa, ja tämän takia tehdas tuotti uusia malleja markkinoille.
Lähteet
- Hanuri-lehti 4/1998
- Yritysesite (2019)
- https://www.delicia.cz/historie-znacky-delicia/ (14.9.2020)