Suomen Harmonikkaliitto

Bassokoneiston kunnostus

Aloittaja Hannu S, 03-06-2011, 10:29:08

« edellinen - seuraava »

ftamt

Olen käyttänyt myös hienoa vesihiomapateria ja asetonia sitkeimmän lian poistamisessa. Totta on että basso on purettava täysin alkutekijöihinsä. Silloin voi samalla katsoa basso-
kannen läppien nahkojen kunnon. Jos niiden vaihtoon aihetta ilmenee, niin saman vahvuista ja toiselta puolelta tiivistä pehmeää nahkaa tilalle. Tämä kannattaa katsoa ainakin yli 60 vuotta vanhoista harmonikoista.
Toivo

poikkikulma

Hyvä kun täälä osataan antaa hyviä neuvoja noihin kunnostus ja huolto asioihin täytyy ottaakin neuvoista apuava niin osaa ja oppii itsekin samalla uusia juttuja sekä tekemään jotain Soittimelle. Kuinka jos vahaus uusitaan niin miten sen vanhan vahan saapi parhaiten irti kielilaatoista ja kielipenkeistä onko se kuinka lujastikin se vaha niisä kiinni ja onko se kovin vaikeaa hommaa ja tarkkaa ettei tee mitään vahinkoa , pitääkö kielilaatat myös järjestää samoin kuin näppäimetkin ettei mee sekasi miten niitä muuten erottaa toisistaan , onko tuo läppänahkojen vaihto vaikea homma miten ne nahat on kiinitetty niihin läppiin liimallako vai jotenki muuten bassopuolellahan niitä ei kovin paljon olekaan  mutta diskantissa on sitten senkin edestä , tosiaan ne läpäthän ovatkin bassossa sielä muun koneiston alla ,erottaako niitä basso akseleita tosistaan pitääkö nekin järjestää järjestykseen kun ottaa pois että osaa sitte laittaa ne takasi sinne ,haaveenani on opetella itse tekemään soittimelle huoltoa ym tuo kuulostaa tosi kiinnostavalta mitä neuvotte ja kerrotte tuossa , tarkoistukseni on kunnostaa vanha soitin itse ja samalla oppia tai opetella tekenään se oikein No täsähän nuita kysmyksiä jo onkin  :o Jaksatteko vastata  :D

Viljo

On kyllä iso aihealue, mihin pitäisi antaa vastaus / opetusta. Ei sitä oikein voi ihan kaikkea tässä tekstissä kertoa, kun erilaisia korjaustilanteita on kovin erilaisia.

Lyhyesti voinen vastata muutamaan kohtaan:

1) vahojen poisto: helppoiten lähtee lastalla tai muulla jousiteräslevyllä. Yksi kulma hieman teroitettuna helpottaa paljon. Oltava kuitenkin äärimmäisen varovainen työstössä, ettei työkalu pureudu puuhun. Ennemminkin olisin huolissani uuden vahan vahaamisesta, sillä se on poistotyötä huomattavasti hankalampaa ja vaatii harjoittelua onnistuakseen.

2) Mitä tahansa purkaakin, niin osat pitää pitää järjestyksessä - paljeniiteistä ja ruuveista lähtien. Koneistojen osalta kannattaa ajatella asiat askel kerrallaan: onko puuosat kunnossa? Liimaukset ok? Osat puhtaat ja ehjät? Onko välyksiä ja jos on, niin missä kohtaa välykset ovat?

3) Kielilaatoista sen verran, että ne pitää mennä paikalleen täydellisesti. Ei siis saa kääntyä väärin päin siten, että yläkieli onkin alakielenä.

Mutta joo - pitkä aihe. Olisikohan kesäkurssi Ikatalla hyväksi?
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

poikkikulma

Kiitos Viljolle ohjeista ja myös Toivolle ja Hannullekin   :D En minä koko Soitinta aio purkaa ihan huoltaa vaan mitä nätisti kykenee itse tekemään nuo vahaushommat ym jätän taitavampiin käsiin tuota bassokoneiston purkua ja puhdistusta lähinnä ja muuta puhdistusta , kielipenkit kielet nahat jätän , mielenkiinnosta vaan halusin kysyä noita onko kuinka vaikeaakin , olis tosi mukavaa jos saataisiin joskus järjestettyä oikein kurssi tähän hommaan taitavia opettajia varmaankin löytyy kiinnostustakin luulisi harrastajajoukosta löytyvän  ::) kyllä nuo puhdistus hommat varmaankin sujuu ja purkaminen se kasaaminen ja nuo säätöhommat voipi olla sitten vaikeampaa hommaa , kyllähän hajottaa osaa kuka vaan  ;D mutta se takaisin laittaminen on sitten asia erikseen  :D
Tekee vaan mieli opetella itsekin jotain ihan harrastusmielessä , helppoahan se ei varmaankaan tule olemaan vaikka tuo helpolta kuulostaa kun lukee noita teidän ohjeita mutta oppia ikä kaikki  ;D Muuten Ikatassa ei enää järjestetä mitään kursseja varojen puutteessa joka paikassa säästetään nykyään otin selvää sieltäkin , ja näin vastattiin  :(

poikkikulma

No nyt aloitin eilen Sarvimallin bassokoneiston purkamisella sujui hienosti purkasin näppäimet rivi kerrallaan samalla puhdistaen jokaisen näppäin varren ja laiton kaikki rivit järjestykseen pahviin maalarinteipillä riviin ,sitten samoin bassoakselit yksitellen puhdistaen maalarinteipillä pahviin kiinni järjestykseen ne olivatkin todella suorastaan karheat liasta ja niitä joutuikin putsaamaan kovemmin että sai puhtaaksi nyt kaikki kiiltävät :D huomasin samalla viankin purkaessani miksi näppäimistä osa palautui hitaasti soittaessa lian lisäksi sisemmät 12 bassoakselia on enemmän niitä akselintappeja jotkut akselintapit olivat niin lähekkäin toisiaan että ne ovat näppäintä painettaessa ottaneet ihan kiinni toisiinsa ja ovat paljon ohuemmat kuin uloimpien akselien tapit jäykät ne kyllä ovat kaikki jämäkästi ja juotokset olivat kaikki hyvin kiinni yksikään tappi ei heilu minnekään, ihmettelin miten ne on voineetkin kääntyä , purettuani imuroin koko bassokammion pientä harjaa käyttäen pölyä ja likaa oli kyllä läppiinkin takertuneena paljon sitten irroitin vielä sen bassopuolen kielipenkin ja puhdistin sieltäkin varovasti kaikki kolot mitä pystyi nostin lappiä myös ja imurilla varovasti hammasharjan avulla pölyä pois sieltä , huomasin samalla kolmessa reiässä olevan niitä ohuita metalliliuskoja joita on kielinahkojen päällä miten lie sinne venttiilireikiin joutuneet , varmaankin vahauksen yhteydessä tipahtanut sinne joskus , diskanttikielipenkkejä en ole irroittanut vielä pitänee tutkia niitäkin vielä ja putsata pölyä pois mitä pystyy nätisti putsaamaan , vähän niitä läppiä tuolla bassopuolella on vain 24 läppää mutta kuusi äänikertaa sinne ihme kyllä mahtuu ;D ihan mukava homma tuo on nyt sitten on vielä se kokoaminen takaisin  ::)