Suomen Harmonikkaliitto

Perusbassojen äänialasta

Aloittaja Einari, 25-01-2025, 10:37:08

« edellinen - seuraava »

Einari

Onko täysikokoisissa casotto-hanureissa eroja perusbassojen äänialan suhteen? Soitan kansanmusiikkikokoonpanossa käyttäen hanuria enimmäkseen harmoonia korvaavana säestyssoittimena. Nykyinen Bugari Silver Plus-hanurini on sinänsä erinomaisen laadukas peli, kaunis, viulujen kanssa nätisti yhteen soiva valssikerta ja bassot todella jämäkät, mutta hitaampia ja herkempiä kappaleita pitkillä perusbassoilla säestäessäni kaipaisin laajempaa äänialaa, matalampia ääniä. Tässä nykyisessä soittimessani perusbassot ulottuvat alimmillaan A-säveleen. Löytyykö harmonikkoja, joiden bassopuolen ääniala menisi vielä matalammalle, aina G- ja F-säveliin saakka?

Viljo

Kyllä niitä harmonikkoja löytyy, joissa perusbassoja on matalammillakin äänillä. En ole ihan varma, miten muualla maailmassa menee, mutta Suomessa tuo A-sävel on bassoissa ollut matalin ääni käytännössä aina. Kouvolan ja Viipurin harmonikkatehtaat nimittäin tekivät bassot tällä tavalla. Ehkä siitä jäänyt se A-sävel moniin Suomeen tuotaviin uusiin harmonikkoihin? Mutta olen kyllä soitellut vanhemmilla peleillä, joissa on matalampia ääniä.

Äänialaa standardibassoissa ei voi vaihtaa. Se on se suuri septimi. Matalinta ääntä voi toki saada vaihdeltua. Erot sointiin tulee parilla eri tavalla. Perusrakenne nykyään on, että perusbassokielipenkin  äänikerroissa matalin ääni on juurikin se perusbasson matalin ääni. Sanotaan nyt vaikka se A-sävel. Basson keskimmäisissä äänikerroissa matalin ääni voi puolestaan olla C. Näin tulee tilanne, jossa "oktaavista oktaaviin" soitettaessa ei tule sellaista isoa hyppyä matalimman ja korkeimman äänen välillä. Vanhoissa Hagsrömeissä sen sijaan on jokaisessa basson äänikerrassa sama pohjasävel, jolloin äänestä tulee jokseenkin kimittävä ja sinne tulee se iso hyppy. 6-äk bassoissa (esin. Viipurilaiset) saadaan aikaan samankaltaista korkeaa kimitystä kuin Hagsrömeissä vaikka kielipenkkien matalin sävel vaihtelee.

Matalimpia ääniä varmasti löytyy standardibassoharmonikoista, mutta ne taitaa löytyä ihan etsimällä. Ei välttämättä ole tätä tietoa esitteissä tai nettisivuilla.

Muhkeammat bassot saa myös, jos katsoo kielien kokoja. Vaikka se matalin sävel olisi A, niin isommalla kielellä äänestä tulee muhkeampi. Hieman eri valmistajilla voi olla hieman eri mittoja, mutta pääperiaatteessa löytyy kolmea eri kokoa bassokieliä. Voci Armonichella ne ovat 74,5mm, 70,5mm ja 67,5mm. Nämä siis kielilaatan pituuksia.

Myös kielipenkin muodolla on väliä. L-muotoisella isolla bassokielipenkkillä saadaan taas ääneen lisää syvyyttä vrt. "normaali" suora kielipenkki. Tämä on tosin hieman ikävämpi virittää.

Perusbassoharmonikkojen lisäksi matalia säveliä pääsee etsimään erityisesti melodiabassoharmonikoissa. Niissä tosin tulee sitten painoa mukana. Omassa soittimessani matalin sävel on G. Se pörisee jo ihan kivasti. Konserttiharmonikoissa matalin on E.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Einari

Kiitos. Tämä selvensi paljon.