Suomen Harmonikkaliitto

Vanha Fortuna haitari

Aloittaja Korho, 09-09-2019, 19:00:30

« edellinen - seuraava »

Korho

Osaisiko joku kertoa onko kuvan mukaisella vanhalle Fortuna haitarille jotain arvoa.

poikkikulma

Kuvastasi päätellen näyttäisi olevan hienossa kunnossa , Soiko myös hyvin ja onko vuotoja kun vetää tai työntää Haitaria Soiko i kaikki äänet hyvin . Nuo Haitarit lienee jo lähes 90 vuotta tai ylikin vanhoja jotenkai mistään humpuuki pelistä ei ole nyt kysymys . Hinta arviota en tuolle osaa sanoa mutta historiallinen sekä tunnearvo sillä tietysti kun on  :D Mauno  :)

Teme

Maunolla oli hyviä kysymyksiä haitarin soinnin ja ilmatiiveyden suhteen.

Kuvan perusteella palkeessa on sanomista, bassopään koristeraidoista osa rapissut matkan varrella pois, vähän myös halkeamia bassopäässä, toivottavasti vain selluloidipinnassa. Häkki irvistää toisesta reunasta ja jos kuva ei pahasti hämää, niin suuri osa diskanttinäppäimistä on painunut. Tuohan on tasakahva, joten jos näppäimet valmiiksi painuneet niin helposti painuvat kahvan sisään ja jäävät jumiin.

Minun silmään siis näyttää enempi projektilta kuin 'priimakuntoiselta'.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

poikkikulma

Oikeassa oletkin Teme tuon Haitarin kunnosta en tullut katsoneeksi sitä tarkemmin , onhan siinä näppäimiä useita joko sisälle painunut tai peräti hävinnyt jos ovat talllessa niin hyvä jos joku vaikka entraisi tuon vielä kunhan koneistot ja kielet muuten ovat kunnossa liki 100 vuotias Haitarihan tuo jo on Pietrodeiron tiedon mukaan jotenka ei mikä tahansa "ruttu"olekaan kyseessä , noillahan ne ennen vanhaan aikaa päästelivät polkkia ja vaikka mitä kuin tyhjää vaan sen aikaiset mestarit Vesterinenkin on tuon tapaisilla uransa aloitellut . Minulla on itselläni Kouvolan violetin värinen kukkamalli tasakahvainen numero 52 ja 48 cm korkea ja siinä on vielä oikein pienet diskanttinäppäimet niin kyllä se on hankala soitettava ei meinaa sormet passata millään kohilleen kun sillä soittaa , ihme mitenkä ne noilla vanhaan aikaan osasivatkin soittaa niin hienosti vaikka kaikkeenhan tottuu kun parempia ei ollut saatavissa  ::)
Mauno  :)


Viljo

Ymmärtääkseni nämä soittimet on tehty Dallapen tehtaalla. Itselläni on vastaava soitin hyllyssä. Siinä muistakseni on näppäinkampa sen verran banaanilla, että ei ole soittokuntoinen. Taisinkin saada ilmaiseksi. Mutta tämän pelin arvo soittokuntoisena voi olla satku tai pari, tuskin kolmea sataa enempää. Ja jos ei toimi, niin kannattaa antaa sellaiseen paikkaan, missä siitä pidetään hyvää huolta. Onhan näissä kuitenkin sitä historiallista arvoa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

ftamt

#5
Kyllä Fortuna on Dallapén tehtaan tekemä. Itselläni on samanlainen valkoinen. Normaaleihin Dallapé harmoikkoihin verrattuna oma Fortunani on helpompi soittaa, sillä siinä on huomattavasti isommat tasakahvanäppäimet, jotka ovat umpinaiset. Dallapé teki molempia, päältä ruuvikiinnityksellä ja umpinaisilla, joissa ruuvi on näppäimessä alapuolella.  Tämä kuvan Fortuna on perinteisillä pienillä ruuvikiinnitteisillä näppäimillä. Kyllä se oli laatumerkki 1930-luvulla, sillä lähes Dallapén veroisen Amarillo-orkesterin harmonikansoittajat Aimo Anderson ( A.Aimo), Eero Niiranen ja Birger Asklöv soittivat Fortunoilla. Tässä yksi Amarillon kuvista, jossa Kauko Käyhkö soittaa banjoa (ja myös kitaraa).
Toivo

ftamt

Vielä tästä kuvan Fortunasta, että se on lyhyempi malli. Täysikokoisessa on 5-oktaavia + 2 ääntä soivia ääniä, joista matalimmat muistuttavat jo sota-aikaisen pommikoneen pörinää. Itselläni on tämä pidempi malli.
Toivo