Suomen Harmonikkaliitto

Sata-Häme Soi 2018

Aloittaja Viljo, 08-03-2018, 08:03:52

« edellinen - seuraava »

Viljo

Tuli eilen vastaan mielenkiintoinen artikkeli, jossa puhkutaan uutta iloa ja onnea tulevalle Sata-Häme Soi -juhlalle. Omalta osaltani ensi kesän suunnitelmat ovat jo lukossa, enkä ole menossa SHS-juhlille, ellei nyt jotain erityistä tapahdu. Miltäs uudistukset kuulostavat?

https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/marta-schmidt-sai-perinteikkaan-festivaalin-takaisin-jaloilleen-saattoi-olla-kaikille-hyvaksi-ajaa-laiva-karille-ja-irrottaa-se-yhdessa-200775895/?ref=rns_fb
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

olli

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 08-03-2018, 08:03:52
Tuli eilen vastaan mielenkiintoinen artikkeli, jossa puhkutaan uutta iloa ja onnea tulevalle Sata-Häme Soi -juhlalle. Omalta osaltani ensi kesän suunnitelmat ovat jo lukossa, enkä ole menossa SHS-juhlille, ellei nyt jotain erityistä tapahdu. Miltäs uudistukset kuulostavat?

https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/marta-schmidt-sai-perinteikkaan-festivaalin-takaisin-jaloilleen-saattoi-olla-kaikille-hyvaksi-ajaa-laiva-karille-ja-irrottaa-se-yhdessa-200775895/?ref=rns_fb
Mielenkiintoinen artikkeli.  En ole menossa Ikaalisiin - saa nähdä tulevina vuosina.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Teme

Eihän uudistukset välttämättä pahasta ole, mutta jos musiikillisesti menee enemmän coupe mondialen tyyppiseksi niin jää ainakin minun osalta menemättä.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

Giulietti

Pahoin pelkään, että tämä harmonikasta mitään ymmärtämätön toiminnanjohtaja vie Sata-häme soin entistä enemmän kohti tavallista musiikkifestivaalia, joka ei tarjoa juuri kenellekään mitään ja vielä vähemmän harmonikan ystävälle.

Viljo

Mun mielestä ei sovi olla kovin tiukka musagenreissä. Tilaa on niin vähärivisille kuin myös isoille soittinille. Samalla on tilaa niin lastenmusiikille, varieteelle ja perinteiselle hanurimusiikille. Itseäni ei juurikaan se perushumppa kiinnosta, mutta jazz ja varietee sitäkin enemmän. Klasssinen musiikki myös on mukavaa ja sävähdyttävää. Kaustisella näkyy hyvin eri genrien kirjo ja siksi se vetääkin paljon ihmisiä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Johan

Kävin muutamana vuotena lähinnä messujen takia ja samalla kävin kuuntelemassa Peliannimestaruuskissa, mutta viimeisin vuosina on jäänyt väliin, se ei jotenkin jaksanut kiinnostaa riittävästi. Vaikutti jotenkin jämähtäneeltä, toisaalta tapasi siellä aina tuttuja.
Kaustisella olen ollut pari kertaa sillä erotuksella, että siellä on tullut myös soiteltua.

Johan

Viljo

Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Ei ollut vielä netissä illalla tätä uutista tai päätöstä, kun tsekkasin. Mutta nyt on. Sata-Häme Soi -organisaatio päättää tänään hakeutua konkurssiin.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/sata-hame-soi-menee-konkurssiin-tama-on-todella-huono-ja-nakoalaton-paatos-kaupunginhallitukselta-201216230

Harmonikkaliiton liittokokous on 24.11. ja siitä taitaakin tulla nyt poikkeuksellisen monipolvinen kokous.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

olli

Olen vankkumaton haitarimusiikin harrastaja ja ystävä.  Mielestäni Harmonikkaliiton tulisi jatkaa perinnettä Ikaalisissa.  Sata-Häme Soi -nimen antaa mennä.  Liitto voisi järjestää aluksi pienimuotoisen "pitkän viikonlopun" harmonikkatapahtuman.  Mukana olisi kilpailut; pelimannimusiikki ja Harmonikan Suomen Mestari.  Kultainen ja Hopeinen jäisivät myös historiaan.  Mestaruusputki kuitenkin jatkuisi.  Palattaisi juurille eli harmonikkamusiikin pariin.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

poikkikulma

Samaa mieltä täysin Ollin kanssa . Mestaruuskisaa täytyy ehdottomasti jatkaa ja tuo pitkän viikonlopun tapahtumakin on hyvä .
Kyllä jotain täytyy saada Harmonikkatapahtumaakin järjestymään liitonkin taholta .
Mauno ::)

KiSaKo

Tuo on mielenkiintoinen ilmaisu, "palata juurille" Mitä se tarkoittaisi ? Jos tarkoitetaan palaamista vanhaan ja entiseen, tuntuu jotenkin siltä, että ollaan oltu liian kauan juurilla, eikä ole haluttu, voitu tai kyetty kehittyä. Jos juurille palaaminen tarkoittaa tätä, ei se taitaisi tuoda haluttua lopputulosta, suurempaa kävijämäärää, kiinnostusta. Tai millaisen sitten haluttaisikaan harmonikan tulevaisuuden Suomessa olevan ?

Pikemminkin pitäisi laajentaa musiikki kirjoa, sitä mihin harmonikka yksinään sopii, mihin se sopiikaan muiden instrumenttien kanssa. Maailma on täynnä eri musiikkilajeja, joihin se sopii. Maailma on täynnä hienoja erilaista musiikkia soittavia artisteja: Motion Trio, Richard Galliano, Gorga Hermosa, Gianluca Pica, Giardano Giarelli, Grazy Accordion Trio, Trio Fisarmonica, Malandro Club, Kimmo Pohjonen, Aleksi Laukkonen, Trio Fratres, Netta Skog, Mika Huusari, jne, jne. Vain muutamia mainitakseni.

Maailma on täynnä hyvää musiikkia, jota voi soittaa monipuolisella instrumentillamme: Klassista (raskasta tai kevyempää), Argentiinalaista tangoa, Suomalaista musiikkia, jazzia, tanssimusiikkia, Brasilialaista musiikkia, tex-mexiä, viihdettä, Italo iskelmiä, Venäläistä musiikkia, Ranskalaista musiikkia, varieteetä, balkanilaista...

Jatkuvuutta tarvitaan ja toivotaan, millaisesta uudesta alusta se sitten lähteekään liikkeelle. Toivoisin juurille palaamisen tarkoittavankin monipuolista, laajakatseista ja suvaitsevaa jopa globaalia uutta alkua !

Giulietti

Ei ollut yllätys tämä konkurssi, ennustin tätä jo monta vuotta sitten. Tapahtuma kehittyi aivan liian paljon yleisfestivaaliksi, jolla ei ollut enää juurikaan tekemistä harmonikan kanssa. Se vain on fakta, että se yleisö joka haluaa kuulla harmonikkaa, haluaa kuulla viihteellistä harmonikan soittoa. Niinpä tässä ketjussa puhuttu juurille palaaminen tarkoittaisikin juuri sitä, että luotaisiin Ikaalisiin tapahtuma, vaikka pienimuotoinenkin, joka tarjoaisi harmonikan ystäville juuri sitä mitä he haluavat kuulla.

Viljo

Vain juurilleen palaaminen ei ole vaihtoehto. Nyt on nimittäin pidättäydytty käytännössä vajaa 10 vuotta samaa settiä. Glamouri hävisi, kun Primus ja monet ulkomaiset artistit jäivät pois linjausten takia. Vasta tänä vuonna kerhot olivat pois ohjelmasta. Jatkuvuus on ehdoton, ja se tarkoittaa lasten ja nuorten huomiomista. Olen nyt vähän tiukka tämän asian suhteen, mutta fakta vaan on se, että tätä nettisivua eikä yritystäni ylläpidetä vain juurille palaamisella. Joudun ajattelemaan aina tulevaisuuteen; ja nuoristahan se käyttäjäkunta sitten lopulta kasvaa.

Mutta ennen kuin siellä näytön toisessa päässä kivahdetaan, niin se, että huomioidaan jatkumo, ei tarkoita sitä perinteisen harmonikkamusiikin puuttumista. Päin vastoin. Kaikkea pitää olla enemmän kuin aikaisemmin. Kävijäkuntaa pitää pystyä nuorentamaan ja todella toivon, että tämä ei tarkoita sitä, että iäkkäät ihmiset lähtevät pois tapahtumasta. Lapset kun ovat niin mielettömän tärkeitä! Kaikkia tarvitaan. Niin harmonikkakerhoja kuin vaikka Nuuskamuikkusen hanurituntia lapsille.

Jos joku heittää 80 000 euroa pöytään, niin sillä saa ostettua koko SHS-juhlan. Käytännössä Kultainen ja hopeinen harmonikka on arvioitu tämän arvoiseksi. Todellisuudessahan siellä on myös muutakin, kuten pelimannimestaruuskilpailut. Kilpailut eivät tule jatkumaan tällä nimellä ellei joku osta (suoraan tai konkurssipesästä) oikeuksia.

Harmonikkaliiton liittokokous on 24.11. Ikaalisissa ja olettaisin, että tämä asia nousee kovasti esiin. Ajattelin mennä paikalle vaikuttamaan.

Ikaalisten osalta luulisin, että kaupunginhallituksen päätös menee vielä valtuuston päätettäväksi, jolloin saatetaan kuulla ponsi ja muutamia kommentteja, minkä on mahdollinen äänestys. Hallituksen kanta voittaa.  SHS-organisaatio hakeutuu tänään konkurssiin (tai ainakin pitävät kokouksen asiasta tänään).
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

KiSaKo

Mitä on viihteellinen harmonikkamusiikki ? Luetaanko siihen vaikka Motion Trion tyyppinen musiikki (esimerkiski kappale happy Band), vai pelkästään perinteinen, sanoisinko vanha Suomalainen 30 - 70 luvun musiikki ?

Kaikella kunnioituksella vanhaa Suomalaista musiikkia kohtaan ja heitä kuuntelevia kohtaan, kaikki saavat kuunnella ja kuuntelevatkin sitä mitä haluavat, ihan OK. Soitan ja kuuntelen sitä itsekin.

Mutta entäs tulevaisuus, 5-vuoden päästä, 10 vuoden päästä, 20 vuoden päästä ? Ketkä silloin kuuntelee, ja mitä he kuuntelevat, ellei onnistuta tai haluta laajentaa sitä repertuaaria mitä harmonikalla voi esittää ? Ei muut musiikkigenret ole toisiaan poissulkevia, kaikesta erilaisesta voi oppia tai ainakin kuulla jotakin mukavaa uutta !

Periskooppi

Käsitteiden tuon "juurilleen" mielelläni myös niin, että paikalliset soittajat ja heidän esityksensä olisivat myös tervetulleita esiintymään. Viime vuosina tälläkin osa-alue olisi ehkä ollut petrattavaa, niinpä voi hyvin käydä, kuten kävi, etteivät paikalliset poliitikotkaan enää koe festivaalia omakseen.

Harmonikkapiirit ovat erikseen jaoteltuna pieniä ryhmiä, mutta jos ketään, mitään ja etenkään mitään musiikin lajia ei jätettäisi festivaalien kohderyhmän ulkopuolelle, niin luulisi suomalaisista kurtunrutistajista löytyvän riittävästi väkeä ja voimaa pitämään yksi tällainen festari pystyssä

outi

Tässä pitää auktoriteettien pitää pää kylmänä ja katsoa mihin suuntaan suomalaista harmoniikkakulttuuria lähdetään vetämään. Minun mielestä kultainen harmonikka -friikkikilpailut on kuolinisku perinteelle.

Giulietti

Se viihteellinen harmonikkamusiikki on pitkälti sitä mitä harmonikkakerhotkin soittavat. Kun katsoo monien harmonikkakerhojen konsertteja, salit ovat yleensä ääriään myöten täynnä. Suuri yleisö ei lähde kuuntelemaan liian hienoksi kokemaansa musiikkia tai musiikkia mitä eivät koe ymmärtävänsä (ns. moderni musiikki). Toivottavasti nyt ymmärretään luoda vaikka pienimuotoinenkin tapahtuma joka pitää yllä perinteitä, niin yleisöäkin kyllä saadaan.

Tommi87

Olen tykännyt aina siitä kaavasta, että  70% on sitä tuttua ja turvallista, loput sitten sitä erikoisempaa musiikkia. Olin sitten millä festareilla vain.

pianohessu

Olen katusoittajan ominaisuudessa soitellut monena kesänä ja yrittänyt joskus "uusia ohjelmistoa" ja ottanut mukaan vähän erikoisempiakin. Silti toivotuimpia ovat juuri ne samat "vanhat renkutukset" joita olen kohdellut kaltoin jättämällä niitä soittamatta.

Viljo

Katsotaan mitä tulee. Oli tulos mika tahansa, toivon, että monet harrastelijat, opettajat ja oppilaat tulisivat vapaaehtoisiksi uuteen tapahtumaan. Tai vanhaan. Katsotaan, miten menee.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/sata-hame-soi-festivaalia-yritetaan-viela-pelastaa-konkurssilta-valtuustolla-ylimaarainen-kokous-maanantaina-201218800

Mieleniiintoista, että asiaa käydään läpi valtuustossa tällä tavalla. Kait nämä ovat paikallispolitiikan erityispiirteitä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!