Suomen Harmonikkaliitto

Harmonikan ääniala diskantissa

Aloittaja olli, 02-11-2016, 15:24:04

« edellinen - seuraava »

olli

Yritin etsiä vanhoja otsikoita aiheesta, ei sattunut kohdalleen.  On muistini mukaan käsiteltykin aika tavalla, mutta "outojen otsikoinen" alla.  Niinpä avasin uuden otsikon.
Soitellessani tänään "vintage-haitareillani" - Kouvolan Kravatti, Kouvolan Fantasia ja Soitin Oy Viipuri - peleillä - yllätyin kun Viipurilaisen alin ääni on des!  Kouvolan Kravatissa alin ääni on d ja Kouvolan Fantasiassa dis!  Vanhoissa peleissähän yleensä alin ääni on d.  Mistähän johtuu, että Kouvolan tehdas alkoi käyttää alimpana äänenä esim. dis/es?  Oliko mahdollisesti "ilmanapin" siirtäminen bassokahvasta diskanttiin syynä? Hankkiessani nykyisen Bugari Silver Plus-haitarin, myyjä ilmoitti, että toiveiden mukaan alimmaiseksi ääneksi saa d:n ja sitten ylimmäisistä äänistä vähennetään!
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Rokka

Mikä määrää alennetun tai korotetun sävelen/näppäimen nimen, jos sävellaji ei ole tiedossa? Tutumpi monelle esim. Cis, kuin Des.

olli

Lainaus käyttäjältä: Rokka - 04-11-2016, 19:27:11
Mikä määrää alennetun tai korotetun sävelen/näppäimen nimen, jos sävellaji ei ole tiedossa? Tutumpi monelle esim. Cis, kuin Des.
Ei sitä kukaan määrää.  Sama nappulahan se on siis cis on sama kuin des!
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Teme

#3
Halpakulmassa myös alin on D. Kai siihen joku peruste on miksi juuri D on useimmissa kai se alin. Eikä varmaan johdu Metsäkukista.

Rokan esittämää kysymystä olen itsekin miettinyt. Miksi esim. Es-duuri on juuri es-duuri, miksei se ole dis-duuri? Kun joistain asteikoista on käytössä molemmat nimet (esim. Fis/Ges), joistain taas pelkästään toinen. En ymmärrä logiikkaa...jos sitä ylipäänsä on.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

poikkikulma

Enpä ole tuohon alimpaan ääneen koskaan niin syventynyt , täytyypä tutkia noita omia Haitareita mikä niissä on se alin ääni , en panisi pahakseni vaikka sieltä ylimmistä äänistä poistettaisiin yksi ja saataisiin alimmaksi ääneksi C niin se olis minusta pareen jos se alkaisi C stä  :P .Kai se kielipenkeisä se syy on kun niitä ei voi sinne pidemmälle tehejä niin se alin päättyy tuohon , varmastikin se korkein äänikin on sitten eri ääni eri Haitarimalleissa olettako sitä huomannu tutkia mikä on sitten se korkein ääni , jos oikein muistan niin Kouvolaisissa on kaksi kielilaattaa vähemmän kuin Viipurilaisissa vai oliko se niin en ole satavarma kun ei aina kaikkia muista yhtäkkiä vaikka noita on raplannu jo vuosia  :P
Mauno  ???

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: Teme - 05-11-2016, 14:45:57
Miksi esim. Es-duuri on juuri es-duuri, miksei se ole dis-duuri? Kun joistain asteikoista on käytössä molemmat nimet (esim. Fis/Ges), joistain taas pelkästään toinen. En ymmärrä logiikkaa...jos sitä ylipäänsä on.

Es-duuri on es-duuri koska se alkaa alennetusta e:stä (eikä siinä d ole ylennetty).

Dis-duurissa olisi aika monta ylennysmerkkiä, menisi toki haitarissa ja pianossa yms samoilta nappuloilta kuin es-duuri.

Voi olla että kun mennään sävellajeihin joissa on on tosi paljon ylennyksiä/alennuksia, niin molemmat ovat mahdollisia (fis, ges) ilman että tulee älyttömästi ylennyksiä tai alennuksia.

Haitarissahan se systeemi menee basossa kvinttiympyrän mukaan, siksi toiseen suuntaan tulee lisää ylennyksiä, toiseen alennuksia, kunnes lopulta ollaan käytännössä samoissa sävelissä mutta eri suunnasta.


pianohessu

Haluan pönkätä edellistä. Voihan kokeilla soittaa Laivaston tanssiaiset originaalista, tehdä siitä D# -duuri nuotti ja antaa mennä.