Suomen Harmonikkaliitto

Harmonikka bändisoitossa

Aloittaja olli, 15-01-2015, 13:46:14

« edellinen - seuraava »

EP

Pändisoittossahan (ja miksei pelkästään laulajiakin säestettäessä) on myös se sointusäestys nimenomaan diskanttipuolella tärkeää, mikä on osoittautunu monelle haitarinsoittajalle (jotka ei ole kovin paljon pändeissä soitelleet) hieman vieraammaksi alueeksi koska soinnut on yleensä soitettu etupäässä bassopuolella ja melodia diskanttipuolella.

Perinteistä haitarimusiikkia, kuten wanhojen mestareitten tangoja, valsseja jne. haitarin ollessa solistisena instrumenttina sopii tietenkin soittaa ihan perinteisellä tavalla vaikka olisikin pändi takana.

Pukari

Täytyy kertoa oma versio, miksi se haitari on enempi lattialla kuin sylissä. Haitari on ensimmäinen instrumentti jota aloin soittamaan, koskettimet, kitara ja basso tuli sitten myöhemmin koska olosuhteet oli otolliset muillekkin soittimille. Hyvä että järjestys oli näin, toisin olisi voinut olla vähän haastavampaa.

Yläasteella piti päästä mukaan koulun rokkibändiin, kun kitaransoittajat ja rumpali pyöritti parhaita tyttöjä. Haitaripoika ei ollut kovaa huutoa 80-luvun puolessa välissä. Eli koskettimet eteen ja mukaan, niin pääsi oikeisiin piireihin. 10-vuotta meni tällä tiellä rokkicovereita soittaessa. Haitaria soittelin siinä sivussa, melko vähiin jäi keikat haitarilla. Pari kesäteatteri kautta soitin ja siellä joutui tai pääsi myös haitarin nappuloihin.

Vuonna -95 sitten aloitin humppahommissa. Rumpali oli soittanut humppaa, mutta kitaristi ja basisti tuli paranoid-osastolta. Selvitin kavereilla mitä on humppa ja tango, sitten löytiin muutama setti läjään. Ohjelmistosta tuli enemmän sellainen bilebändi juttu varmaan tuosta rokkitaustasta johtuen, sisältäen kuitenkin nuo pakolliset haitari kappaleet ihan vapaaehtoisesti soitettuna. Rautalanka-beattia soitettiin myös sekaan Agentsia apinoiden, varmaan välispiikitkin oli suoraan Pulliaisen suusta. Jossain häissä ja syntymäpäivillä soiteltiin.

Seuraava vuonna sitten alkoi olla myös ravintola keikkoja viikonloppuisin. Päivän iskelmää otettiin ohjelmaan mukaan, varmaan jotain Sillapää renkutuksia alkoi tähän aikaan tulla ja jotain Kari Tapio osastoo sekä sweduhumppaa(Vikingarna) soitettin jonkun verran. Vuosituhat vaihtui ja myös bändi uuteen uskoon. Nainen solistiksi ja tästä alkoi sitten oikein oikea iskelmänsoitto. Se oli sitä Eriksson, Voutilainen osastoo ja Litmas-hittejä. Seinet ja Andret aiheuttaa vieläkin kylmiä väreitä.

2005 bändi laitettiin bändi pakettiin. Ravintola keikat vähenivät tänä aikana ainakin täällä keskisuuressa keski-Suomalaisessa kaupungissa ja sen ympäristössä. 2006 uusi bändi pystyyn ajatuksella 10-15 lähtöö vuoteen seteliraha keikkoja. Tällä tiellä ollaan tavallaan edelleen. 2014 oli 19 lähtöö yksityistilaisuuksisa oli 12.

Kun näitä yksityis-keikkoja on melkoisen määrän sopinut tilaajan kanssa häihin, syntymäpäiville, pikkujouluihin, niin en muista kun yhden tapauksen(syntymäpäivät), jossa haitari on ollut se oleellinen juttu. Hääparin en muista koskaan kysyneen, onhan bändissä haitari, keikkaa tilatessa. Paljon oleelisempaa on ollut se, että soitattehan sitten Kaija Koota, Bon Jovia tai Kolmatta naista yms. kun sitä kuunneltiin kun tavattiin. No on joskus joku mummon suosikkivalssi soitettu haitarilla.

Ei sitä haitaria ole dissattu meidän bändissä ja keikoilla. Kyllä se melkein aina on keikoilla ollut mukana ja syliin otettu kun tilanne on sitä vaatinut. Soittokaverit, soittopaikat ja ohjelmisto ovat luoneet olosuhteet, jossa hyvin pitkälle on pärjännyt ilman haitaria. Varmaan sillä omalla mukavuudenhalulla on myös osuutta asiaan. Mielummin sitä seisoo koskettimien takana illan, kun 10 kg:n haitari sylissä. Istumaan en kehtaa soittaessa käydä vielä näillä maileilla.

Varmaan täältä löytyy myös mielipide, että nuo keikat olisi ollut parempi hoitaa haitarilla. No ne on nyt tehty ja aika mennä eteenpäin. Koska Olli avasi ansiokkaasti keskustelua herättävan ketjun, niin katsotaan päästäänkö kohta aiheeseen esim. linkkien muodossa, missä haitari soi erityisen hyvin bändissä ja vaikka niistäkin missä se ei oikein soi erityisen hyvin. Näitä jälkimmäisiä kyllä välttäisin, jos ei ihan pakottavaa tarvetta sille ole.

Pukari

pillimees

Pukari kirjoittaa asiaa! Tuo historiikki..osuupa lähelle omaani. Noinhan se menee.

EP

Joku mainitsi Andren?  :) ..tuossahan on mainio esimerkki paljevibraatosta:
https://www.youtube.com/watch?v=H8GAg-biUI0