Suomen Harmonikkaliitto

Hohner Organetta IV 1938

Aloittaja Johan, 03-10-2013, 22:46:41

« edellinen - seuraava »

Johan

Otsikon sointin löytyy galleriasta Hohner 8/57 kuvana ja iskin sellaiseen silmäni jo vuonna -61, jolloin se jäi saamatta silloisilla ensimmäisen kesätyöpaikan tienesteillä. Päätin kuitenkin silloin, että tulen sellaisen joskus hankkimaan.
Vamma jäi sieluun painuen vuosiksi johonkin taka-alalle, mutta jäätyäni 10 vuotta sitten pois työelämästä aloin katsella ympärilleni, että nyt olisi sitten sen aika.
Löysin muutamia vastaavia soittimia netin välityksellä Puolasta, Englannista, USA:ta ja Ruotsista, kolme ensimmäistä olivat tavoittamattomissa etäisyyden takia, olisi pitänyt ostaa sika säkissä.
Viime kesänä tuli ruotsin markkinoilla vastaan Hohner Tango Primas 1935, mutta se oli hinnallisesti niin hävytön, että en lähtenyt sitä edes katsomaan.
Sitten yllättäin kotimaisilla markkinoilla tuli vastaan tämä kuvan yksilö ja 52 vuotta sitten tekemäni päätös ja pitkäaikainen haaveeni toteutuivat.
Peli on osoittatunut odotuksiani paremmaksi ja se on kunniapaikalla muiden soitimieni joukossa.
Myyjä kertoi  soittimen olevan vuodelta -36, mutta Viljon taulukosta löytyi tieto, että mallia on valmistettu vain vuonna 1938.
Noita 1938 valmistuneita olen tavannut eräässä virtualimuseossa IV äänikertasena ja Espanjalaisen Anita Paskmanin pianoharmonikkakokoelmassa III-äänikertaisena.
Niissä molemmissa on vaalea helmiäiskuvioinen sellulloidihäkki, kun taas minun soittimessani häkki on alumiinia.
Kysymys kuuluukin, että onko jollakin kokemuksia tällaisesta soittimesta, haluaisin mahdollisia lisätietoja tuosta häkkimateriaalista sillä epäilen, että se on saatettu tehdä rikkoutuneen sellulloidihäkin tilalle. Kuviot ovat melkien identtiset, vain hyvin pieniä poikkeavuuksia on havaittavissa.
Noissa lyötämissäni verrokeissa on kummassakin selluloidi häkki ja vaikuttaa siltä, että niissä ei ole alla alumiinia. Sekin on käynyt mielessä, että tästä olisi voinut selluloidi lähteä pinnasta jossain käänteessä, mutta enemmän epäilen tuota ensimmästä vaihtoehtoa, tai sitten soitinta on tehty myös alumiinihäkillä.

Linkistä löytyy verrokki, jossa selluloidihäkki.

http://www.akkordeon-museum.de/index.php?p=akkordeons&cat=1&id=18

Linkissä on maininta koplareista 1/1, minun soittimessani on kolme kahvakoplaria diskantissa ja basossa ei ole koplaria. Äänikerroista kertova osoitus diskattirungon yläpäässä on "riisuutunut" matkanvarella pois koplarikoneistosta, jäljellä on vain pelkkä "ikkuna" rungon päällä.

Toisessa linkissä Anitan III-änikertainen Organetta.

http://acordeon-anipas.blogspot.fi/search/label/Germany%20Hohner%20Organetta%20III%201938

Johan