Suomen Harmonikkaliitto

Aloitusvaikeuksia omituisen diskanttipuolen näppäinjärjestelmän takia

Aloittaja Geks, 24-03-2021, 16:08:36

« edellinen - seuraava »

Geks

Tosiaan ostin tuossa Weltmaister Fionetta haitarin. Ensinmäistä kertaa soittelemassa ja tarkoitukseni oli pitkälti itseopetella soittamaan mutta heti alussa tuli ongelma. Mistään ei tunnu löytyvän varmaa tietoa mitkä soinnut ovat missäkin näppäimessä. Liitteenä kuva. Sen verran olen huomannut että kyseinen yksikkö on jonkin verran lyhyempi kuin jotkin soittimet. 14 pystyriviä.

You cannot view this attachment.


Teme

Diskanttipuolella ei ole sointuja yksittäisissä näppäimissä vaan soinnut muodostetaan useamman näppäimen yhdistelmällä. Diskantista löytyy asiaa esim. täältä:
https://vapaalehdykka.net/harmonikan-diskantti/

Bassopuoli tässä soittimessa on se yleisin, ns. standardibasso. Bassopuolella kaksi palkeen puoleisinta riviä nappuloista on perusbassorivejä, eli jokainen nappula soittaa yksittäisiä ääniä. Loput neljä riviä ovat sointubassorivejä, niin että kolmas rivi palkeesta lukien soittaa duurisointuja, neljäs rivi mollisointuja, viides rivi septimisointuja ja kuudes rivi vähennettyjä septimisointuja. Bassopuolesta löytyy asiaa esim. täältä:
https://vapaalehdykka.net/harmonikan-basso/

Suosittelen hakemaan esim. kirjastosta harmonikan soiton opiskelun tueksi oppaita. Hyvä ja selkeä kirjasarja on Kimmo Mattilan Harmonikan ABC -kirjasarja.

Tsemppiä soiton opetteluun!


Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

Geks

Tuli tehtyä kunnon maallikkovirhe termistön kanssa. Sanoin sointu mutta mitä mietin oli sävel. Elikkä yksittäiset nuotit hukassa. Mitkään mallikuvat mitä löysin eivät täsmää oman soittimeni kanssa yksi yhteen. Esimerkkinä liite tässä viestissä tuolta vapaalehdykkäsivustolta, voi verrata alkuperäisen kirjoituksen kuvaan. Pahoitteluni sekaannuksesta, näin sitä oppii kun tekee virheitä.

You cannot view this attachment.

Giulietti

Täysinhän tuo soittimesi näyttää olevan suomalaisella järjestelmällä.

Teme

Kyllä tuo aivan samanlainen näppäinjärjestys on kuin vapaalehdykän kuvassa minkä olit itsekin lisännyt.

Se onkin sitten toinen juttu jos soittimessasi on aiemmin ollut toinen näppäinjärjestys ja sitä on yritetty muuttaa suomalaiseksi vain vaihtamalla näppäinten paikkaa, koskematta näppäinvarsiin tai kieliin. Sitten sieltä ei takuulla löydy oikeita ääniä oikeilta paikoilta.

Jos sinulla on älypuhelin, lataa joku viritysmittari puhelimeesi ja katso sillä mikä sävel soi kun painat mitäkin näppäintä ja vertaat kuvan näppäimiin merkattuihin säveliin.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

ftamt

Jos tämä on vaihdettu venäläisestä järjestelmästä suomalaiseksi, niin voi olla, että sisimmäisten kahden  apurivin varret on jätetty siirtämättä oikeisiin reikiin.Silloin näppäimien värit eivät pidä paikkaansa. Kolme ulkoriviä voi olla oikeinkin, kun niissä ei tarvitse taivutella näppäinvarsia mihinkään suuntaan. Apuvarsien vääntö uusiin paikkoihin onkin amatöörille vaikeampi juttu. Näissä halvoissa haitareissa osassa on muoviset varret, jolloin apuvarsien siirto on tekemätön paikka ja soittaa voi vain kolmella ulkorivillä kolmirivisesti. Amattimiehelle ei kannata viedä korjattavaksi, sillä täydellinen järjestelmän vaihto vie niin paljon työtunteja, että remontti maksaa enemmän kuin haitari. Olen kerran tehnyt Hyvinkään Soitin-Aitalle Itä-Saksalaiseen 5-riviseen täydellisen järjestelmän vaihdon. Se onnistui itseltäni hyvin, mutta ikinä en enää haaskaa aikaani tällaiseen, sillä siinä kului paljon työtunteja. Taisi muuten sekin olla Welmeister.
Toivo