Suomen Harmonikkaliitto

Giulietti huoltoprojekti

Aloittaja OssiSilava, 07-04-2019, 13:22:18

« edellinen - seuraava »

OssiSilava

Ko. soitin soi varsin hyvin, huomioiden että se on alkujaan tietääkseni 80-luvulta, nytkin kuitenkin ollut kuulemma käyttämättä n. 15v... kuulemma tälle ei ole tehty huoltoja sen kummemmin ja ajattelinkin itse sitä tutkia ja tehdä mitä osaan ja opetella loput. Olen soiton suhteen harrastelija ja laitteiston salat on uutta, mutta ajattelin kysäistä hieman neuvoja mitä vastaan saattaapi tulla:
1. Venttiilien nahkojen "kaivautuminen" aukkoon tms. lienee syynä näppäintuntuman "takeroon" aluksi ja soitannan aikana? Kokeilin vähän pyöräyttää ja liikuttaa kahta varsien pääakselia, se ei muuttanut tilannetta...
2. Jos nyt läpän huovan paksuus on noin 3mm, voisiko sen olettaa olleen alkuperäinenkin paksuus?

3. Yhden venttiilin nahka on irronnut huovasta, mutta se on "onneksi" jämähtänyt aukkojen päälle eikä vika näin ollen haittaa liikaa. Läppä on cassotossa, eikä sitä varmaankaan voi huoltaa mitenkään ilman koko näppäimistön purkua: onko purkujärjestys tod.näk. seuraava:
- näppäimet ruuvaten irti
- näppäinlevy irti
- rekisterilevy irti
- varsien akselit irti (onko suositusta kumman vetää ensin pois, tms. huomioitavaa tuossa kaksois-mekanismissa)

Sitten yrittäisin irrottaa huovat ja uutta huopanahkaa tilalle, hyvässä lykyssä vanhan liimauksen kestäessä "puujalan" ja varren liitoksessa...  Sitten takaisin ja tarkasti säätäen paikoilleen... (periaatteessa siis)

4. Kait huoltoihmiset myivät myös tarvikkeita näihin kotimaassakin, ettei ulkomailta tarvitsisi tilata...?

Paljon kiitoksia jo etukäteen, jos neuvoja tähän tilanteeseen irtoaisi...
Kuvat näkyvät ilmeisesti vain kirjautuneena!?

ftamt

Cassoton läppänahkojen ja huopien vaihto on mielestäni liian kova pala ensikertalaiselle. Ilmeisesti tässä on taas yksi niitä liimavikaisia soittimia. Läppien vaihto ja niiden alla olevan alumiinikannen puhdistaminen liimasta ei ole yksinkertainen juttu. Kokematon saa helposti aikaan vuotavan pelin, koska samassa varressa on toinen läppä cassottokuilussa. Jos vaihtaa vain toisen, niin toisen kulma muuttuu pienestäkin korkeuserosta. Eli molemmat läpät on samasta varresta irrotettava ja nahotettava samalla kertaa. Homma olisi ensikertalaiselle helpompi aloittaa soittimella, jossa ei ole cassottokuilua. Kannattaa siis viedä suoraan ammattilaiselle huoltoon, vaikka se jonkun verran maksaakin. Monesti tee-se-itse mies joutuu kuitenkin viemään pilaamansa soittimen korjaajalle ja silloin se voi vielä maksaa enemmän, kun perusvian lisäksi on korjattava toisen korjaajan tekemät virheet. Paras on aloittaa oma korjaaminen jollakin arvottomalla venäläisellä turistipelillä, niin ei tule kalliita vahinkoja. Siinä sitä vähitellen kehittyy ja jos ei tiedä jotakin asiaa, niin kannattaa aina kysyä mikä nyt neuvoksi esimerkiksi täällä foorumissa. Täällä onkin keskusteltu monista ongelmista, mutta viestien paljoudesta johtuen juuri omakohtaisen pulman käsittelyä ei helposti löydä. Täällä on kyllä melkein kaikesta keskusteltu, mutta aina voi kysyä uudestaankin samaa asiaa.
Toivo

Viljo

Vähän termit menee sekaisin. Eli tuo ongelma on läpissä ja läppien huopanahkoissa, ei venttiileissä. Venttiilit ovat kielien kohdalla olevat nahkat.

En itsekään lähtisi cassottoa korjaamaan ensikertalaisena. Erityiset ongelmakohdat ovat huopanahkojen vaihtamisen jälkeen vuotokohtien poisto ja näppäinrivien säätö suoraksi. On myös todennäköistä, että kun huopanahkat irroitetaan, läpän kiinnitysvaha ei kestä työtä (joskus kestää, joskus ei). Uuden huopanahkan kanssa läpät on syytä kuitenkin irroittaa, jotta saadaan kohtisuoraan välipohjan kanssa.

Eli aikamoinen työ.

Ja kohtaan 3. Jos alat vetää näppäinakseleita irti, niin irroita jouset ensin. Muuten hajoaa koko koneisto. Olen kuullut tällaisesta tapauksesta, että koko kahva irtosi, kun henkilö oli lisännyt voimaa tietämättömyyttään.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

OssiSilava

#3
Termistö menee tosiaan pieleen, huomasin niitä jo itsekin, kun löysin tämän sivuston tietosivuja; selkeätä historiaa ja tietoa kerätty, kiitos kirjoittajalle siitä ja kiitos ymmärryksestä termistöni suhteen.

Haastettahan tässä löytyy ja yritän toki puntaroida tässä, miten paljon lisää ongelmia voi aiheutua omasta työstä ja onko ajankäytön ja riskin väärtti.. onneksi tämä on kuitenkin "vain" yksi monista muista ihmisen kehittämistä laitteista, hienosäätöisimmästä päästä toki ja hatun noston arvoisen työn tulos. Ensivilkaisulla sisuskaluihin (ja parin tuubivideon jälkeen) ymmärrän nyt, miksi ko. soitin on usein jokseenkin hintavan tuntuinen verrattuna moniin muihin soittimiin. Mielessäni on aina toki myös vaihtoehto, että soittelen tuolla lopulta niin kauan, kunnes jokin ajaa välttämättä tekemään asialle todella jotain (kuten että tuo yksi läpän irtonainen nahka lopulta irtoaa kannesta ja tekee soittamisen mahdottomaksi).

Mielessä siis olikin, että on vaihdettava kaikki huopanahkat tai sitten ehkä ei vielä tässä tilanteessa yhtään. Siksi pohdinkin tuota huovan paksuutta, että tavoite pitänee kuitenkin olla ns. tehdasmittaan, että läpät osuisivat entiselle tolalle.. Olisiko tosiaan mielipiteitä siitä, mitä paksuutta ko. valmistaja on käyttänyt noihin aikoihin jos tuo nykyinen mitta on n. 3mm?
Vai onko tämä optimin haku käytännössä osoittautunut turhaksi haaveiluksi, jos tuo läppä kuitenkin useimmiten irtoaa uudelleen kiinnitettäväksi varteen tai pientä vuotoa yleensä kuitenkin ilmaantuu hyvästä ajatuksesta huolimatta...

Onko valmistajilla yleisesti kuitenkin käytäntönä ollut tasoittaa näppäimien muovivarret (termi?), johon varsinainen näppäin ruuvataan, läppien kiinnitysvahauksen jälkeen? Eli tuolla ruuvattavan näppäimen mallilla ei ole koskaan ollut tarkoitus jättää "säätövaraa" näppäinten korkeuteen vaan pianonäppäimistä poiketen korkeudet säädetään tosiaan ennen "norsunluuta"?

Näppäinakseli tuntui liikkuvan pienellä voimalla, siinä ei ainakaan alkuun ilmennyt vastusta... mutta pitää muistaa kohtuus.

Pepelis

Silti ne jouset on paras (pitää) irroittaa ennen akselin irroitusta, sillä näppäinvarsi on saranoitu siihen akseliin ja aiheuttaa pingoitusta. Jos vedät akselin pois varren reiästä niin, että jousi on kireä, rämähtää jokainen varsi jännityksen vapautuessa hallitsemattomasti. Siis jousi toisesta päästään irti ennen akselin irroitusta. Venäläisillä turistihaitareilla on vähän huono harjoitella läppänahkojen vaihtoa, niissä ei ole huopia ja nahkakin on alumiinilaattaan liimattu. Alumiinilaatta puolestaan on varressa eräänlaisen kumiletkunpätkän avulla. Lisäksi niissä ei ole varrenn saranoinnissa erillistä akselia, vaan varren alla on pukki, jonka päällä varsi päääsee keinumaan. Eli sinun ongelmaasi näistä kapineista ole oikein apua harjoittelumielessä. Mutta jos muuten haluat rassailla semmoista peliä, vaikka harjoitella kielilaattojen vahausta tai mitä vain, olisi minulla tuossa yksi ihan joutilas maksutta noudettavaksi, ellet kovin kaukana Tuusulasta asu.

OssiSilava

Tuon jousien irrottamisen yritän muistaa, ensimmäisen varren jälkeen sitten viimeistään.

Itselläkin saattaa mainitsemasi kaltainen turistihaitari olla jo saatavilla, kiitos kuitekin tarjouksesta ja tiedoista siihen liittyen.

Tuo läpän vaihtohuovan paksuus ja näppäinkorkeuden säätövaihe edellisestä viestistä ainakin vielä, mielipiteitä/kokemuksen rintaääniä?

Viljo

Huovan paksuus kannattaa katsoa mallia siitä vanhasta läpästä sekä arvioida koristenäppäimien sijaintia suhteessa muihin läpällisiin näppäinvarsiin. Koristenäppäimet ovat siis lähimpänä alkuperäistä korkeutta kuin huovalliset. Huopanahkojen osalta laita sama, mitä niissä nyt on tai ihan vähän pääle. Pientä painaumaa tulee aina ajan kanssa.

Näppäimistö säädetään alumiinivarsistoa säätämällä, ei ruuvien alla olevaa näppäinistuukkaa hiomalla (ellei ole ihan pakko).
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

OssiSilava

https://youtu.be/LNcp5GWBLBs
tuosta kohta 18:35, siitä sain oletukseni ainekset...
Tuosta karkeasti päättelin, että huopanahat "vain" vaihtaisi ja kaikki saattaisi asettua näin alkuperäiseen tilaansa. Mutta ymmärrän toki, että ajan kanssa on moni tässä välissä voinut vaikuttaa ja vääntää, eikä käytäntö varmasti mene  näin jouhevasti..
Millin verran näyttäisi olevan maksimierot koristenappeihin, melko paljon on sitten heittoa rivissä siellä täällä.

Täytynee mainita, että en ole uutta huopanahkan palaa edes käsissäni pitänyt, enkä tiedä miten huokoista se on joten:
Kyllähän tämä menee siihen, että on pakko käyttää näytille nyt alkuun ammattilaiselle. Voinevat vaikka sitten auttaa tuon oikean huovan valinnassa kun näkevät itse tilanteen, vaikka sitten tahtoisinkin koittaa ensin huoltaa tämän itse...

Kiitoksia paljon tässä vaiheessa vastanneille!

Teme

Lainaus käyttäjältä: OssiSilava - 10-04-2019, 17:06:22
https://youtu.be/LNcp5GWBLBs
tuosta kohta 18:35, siitä sain oletukseni ainekset...
Taitaa tuossa kohdassa olla kyse purseiden, tai miksi noita näppäinistukan reunuksilla olevia röpöjä kutsutaankaan, poistamisesta. Kohdassa 18:20-18:28 näppäinvarsien korkeuden säätöä.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49