Suomen Harmonikkaliitto

3-rivinen?

Aloittaja naarak, 13-12-2009, 10:27:14

« edellinen - seuraava »

naarak

Heip

sain 3-rivisen venäläisen Tula näppäinharmonikan ja haluaisin oppia soittamaan sitä, mutta joka puolella tunnutaan haukkuvan noita soittimia, koska toimii päinvastoin kuin länsimaalainen ja viisirivisen opetusta on enemmän löydettävissä, ainakin tampereella... en tiedä onko turistiharmonikka, ei ainakaan vaikuta siltä ja äänikin kuulostaa hyvältä.

Onko kellään neuvoa mistä voisi löytää siis kolmirivisen venäläisen harmonikan opetusta tampereelta ja onko tuo nyt huono harmonikka vai ei? Kiitos..

Viljo

On väärin haukkua toista järjestelmää huonommaksi kuin toista järjestelmää – se on vain erilainen!

Nyt kuva olisi poikaa. Pääosin Venäjän alueelta Suomeen tulleet haitarit ovat turistiharmonikkoja, joiden laatu on niin ja näin. Toisaalta itse pidän Venäläisia konserttiharmonikkoja (bayaneita) taas mestarien taidonnäytteinä. Voi hyvinkin olla, että soitin on ihan ok, vaikka jotkin tekniset ratkaisut tuntuvat totuttuihin saksalaisiin tai italialaisiin verrattuina oudoilta. Materiaalivalinnat ovat myös arvoitus - soitin pitäisi nähdä.

Kolmirivisissä kromaattisissa haitareissa on huonona puolena se, että niissä on vain kolme riviä. Tämä rajoittaa paljon sormitusvalintoja, mutta ei todellakaan estä taiturimaista soittamista. Itse kun olin 2006 käymässä Pietarissa, niin kyllä ne niillä 3-rivisillä mestarillisesti soittivat...

Tuohon opetuspuoleen en osaa oikein sanoa mitään. Harmonikkainstituutista voisi kysellä (Mattilan Kimmolta).
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

htoyryla


Tula -haitarit saattavat olla ihan kelpo pelejä, tehdas on neuvostoaikana ollut paikallisesti hyvässä maineessa ja tekee edelleen malleja laidasta laitaan (kaksirivisiä garmoshkoja, kolmi- ja viisirivisiä näppäinharmonikkoja oppilas- ja konserttimalleina ja myös pianohaitareita).

Kts. tehtaan sivut:
http://www.harmonica-tula.ru/en/index.php

Webbisivuilla on virhe, jonka takia mallien kuvat eivät näy englanninkielisillä sivuilla. Tässä linkki sivulle jolla näkyy näppäinhaitarien oppilasmallien mallisto tällä hetkellä:
http://www.harmonica-tula.ru/?category=catalog&subcat=b&action=list&type=2

Tuossa yhden soitinkaupan sivu jolla mallistoa hintoineen:
http://dynatone.ru/grid9102815

Itse aloittelin viime talvena venäläisellä kaksirivisellä (mitä tuskin kukaan on välttynyt huomaamasta). Rupesin sitten kaipaamaan täysin kromaattista peliä ja jos olisi silloin tullut vastaan tuommoinen kolmirivinen, olisin varmasti alkanut sitä soittamaan. Mutta minulla meni niin että hankin viisirivisen suomalaisella systeemillä. Siitä ei enää tee mieli vaihtaa peilikuvaan. Venäläinen kaksirivinen soi kyllä edelleen.

naarak

#3
Kiitos vastauksista,
tossa olis kuvaa tulastani, se on vanha malli...

http://img192.imageshack.us/img192/6859/img18701.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/9231/img18711.jpg

sitten tällasen vielä löysin aiemmasta linkistä, omani on melko samanlainen mutta eri kuviointi.

http://dynatone.ru/info9103388

Viljo

Muistuttaa kovasti Tsaikkoja.Katos täältä.

Sinun haitarissasi on kuitenkin häilyvästi eri tuotenimi...

Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

naarak

näyttää kieltämättä aika samalta, mutta mulla toi tulan merkki on päällä pienen vaakunan näköisenä, alemmasta kuvasta erottaa sen vaakunan mutta tekstiä ei, tula siinä kuitenkin lukee melko pienellä...


naarak

#6
tuossa tsaikan kuvassa, missä kohti lukee tsaijka, niin omassani lukee rabinjuskaja, oletin sen olevan mallin nimi, tiedä sitten.

Viljo

Joo - se on todennäköisesti tuotenimi. Totalitarismin pahimpina vuosina tehtaiden nimet olivat tyyliin "Tuotantoyksikkö 50a" tai jotain vastaavaa. En sitten tiedä, miten Tulassa yrityksien nimet ovat vaihdelleet, jos ylipäätään edes ovat vaihdelleet... Mitäs tuo rabinjuskaja tarkottaa?
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Armando Bugari

Lainaus käyttäjältä: naarak - 13-12-2009, 12:03:28
Kiitos vastauksista,
tossa olis kuvaa tulastani, se on vanha malli...

http://img192.imageshack.us/img192/6859/img18701.jpg
http://img706.imageshack.us/img706/9231/img18711.jpg

sitten tällasen vielä löysin aiemmasta linkistä, omani on melko samanlainen mutta eri kuviointi.

http://dynatone.ru/info9103388

Haitarisiasi nimitellään on 2-riviseksi Garmoshkaksi. Bassopuolen kolme riviä eivät vielä oikeuta.


htoyryla

#9
Jep, tuo on garmoshka, kaksirivinen jollaisia itsekin soittelen. Olen tehnyt noista pari youtube-videota: http://www.youtube.com/htoyryla#p/u/8/TMUJlkzFZFU .

Ulkonäöltään tuo ei näytä ollenkaan Tulan garmoshkalta kyllä. Mutta jos se soi kauniisti ja ääni syttyy helposti, niin mikäs sitä on soittaessa. Missäs sävellajissa se soi?

Edit:
Tuossahan on parikin koplaria. Sävellajista riippuen voisin olla kiinnostunut ostamaan, jos et itse ala sitä soittaa. Tosin kovin paljon en maksa.

Rjabinuska lienee diminutiivi sanasta pihlaja, siis ikäänkuin "pikku pihlajainen". Uralin pihlajassa lauletaan nimenomaan rjabinasta, rjabinuskasta.

htoyryla

Muistaisin jossainpäin nettiä törmänneeni Rjabinushka-merkkiseen garmoshkaan kyllä. Pikainen googlaus sanoilla рябинушка гармонь löytää yksityisiä myynti-ilmoituksia ilman kuvia tai sitten on puhe uralin pihlajasta haitarille. Kun tuohon laittaa vielä ТУЛЬСКАЯ , ei sittenkään löydy mitään kovin oleellista. Joku myy tulskaja rjabinushkaa kyllä. Mutta että ne olisivat oikeasti Tulan tehtaalta, mene tiedä.

naarak

Sain siis ensimmäisen kerran harmonikan käteen joten en tiedä niistä mitään, vielä  :)

Mutta pitkään olen haaveillut sellaisesta, joten ajattelin kyllä sillä opetella soittamaan. Valitettavasti en hirveän yksityiskohtaisia tietoja voi lähettää, koska kuten sanoin en niistä mitään tiedä...

Kiva että löytyy auttavaisia ihmisiä ja kiitos videolinkistä. Voin myöhemmin lähettää uusia kuvia kunhan saan paremman kameran lainaksi.

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: naarak - 13-12-2009, 15:06:09
Sain siis ensimmäisen kerran harmonikan käteen joten en tiedä niistä mitään, vielä  :)

Mutta pitkään olen haaveillut sellaisesta, joten ajattelin kyllä sillä opetella soittamaan.

No sitten kannattaa ilman muuta aloittaa. Eiköhän tuolla alkuun pääse. Itse opettelin ihan kokeilemalla mistä mikäkin sävel ja sointu löytyi. Kyllä noihin löytyy netistä näppäinkaavioitakin. Aloitin itse tosi surkealla pelillä, kuukauden sisään löysin jo oikeasti soittokuntoisen.

Mahdoitkohan jo löytää tuon minun garmoshka-sivun http://freygish.com/soitinwiki/index.php/Garmoshka .

Venäjäksi löytyy ihan oppikirjojakin, hommasin niitä pari erilaista Ruslaniasta. Vaikkei osaisi kieltä, niissä on näppäinkaaviot, harjoituksia ja sävelmiä. Mutta ilmankin pärjää.