Suomen Harmonikkaliitto

Kouvola Casotto

Aloittaja Hermanni, 25-07-2014, 23:13:14

« edellinen - seuraava »

Hermanni

Hei,
Olen onnellinen Kouvolan soittimen omistaja. Mutta kun selailin Gallerian soittimia, niin rupesi askarruttamaan, onko omani tosiaan Casotto, vai ei? Nimittäin maskissa ei ole Casotto-tekstiä, mutta sellaisena se aikanaan minulle myytiin! Sarjanumero löytyy  3959 (kuva) ja kolmas kuva vielä maski poistettuna. Lieneekö joku kasattu versio, vaiko onko aito? Tähän toivon asiantuntijoiden kommentteja.

Ohessa kolme kuvaa,
T, Hermanni

waltsu

Aivan puhdasrotuinen kultahäkki-casotto. Kouvolan casotto tuotannon alkutaipaleelta, sarjanumerosta päätellen.

Viljo

Joo, vuoden 1959 tuotantoa, ihan alkuvuodesta todennäköisesti. Ensimmäiset cassotothan tuli 1958 myyntiin (toisin kuin Kouvolan historiikki väittää).

Nyt lomille lompsis.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

olli

Lainaus käyttäjältä: Hermanni - 25-07-2014, 23:13:14
rupesi askarruttamaan, onko omani tosiaan Casotto, vai ei? Nimittäin maskissa ei ole Casotto-tekstiä, mutta sellaisena se aikanaan minulle myytiin!vaiko onko aito?
T, Hermanni
Viljohan tuntee "kouvolalaiset" jo perinpohjin, joten vastaus kysymykseesi tuli "apteekin hyllyltä".  Tietoa cassottosta löytyy myös vapaalehdykän sivustolta.  Monesti myyjä tietämättään (tai huijatakseen hinnassa) on myyvinään cassoton, mutta peli onkin "suora".  Tietämätön asiakas saa sitten "väärän" pelin.  Ajattelin laittaa tähän liitteeksi kuvan pelien sisuskalujen eroista.  Kun haluaa tarkistaa myyjän puheet, kannattaa päästää palkeet irti diskanttipäästä ja katsoa kielipenkkien sijainnit :D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Hermanni

Kiitos asiantuntijoille vastauksista. / Hermani

olli

Olemme vapaalehdykän "foorumilla"!  Kannattaa käydä lukemassa ns. varsinaisen vapaalehdykän sivut.  Siellä on mittaamaton määrä haitaritietoutta ;D  Kaikki kunnia tästä Viljolle! :D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

olli

Lainaus käyttäjältä: Johan - 26-07-2014, 19:35:22
Ei sitä peliä tarvitse avata palkeestaan, riittää, kun irroittaa häkin, keilipenkkien sijoitus näkyy siitä jo selkeästi edellyttäen tietysti, että takistajalla on riittävästi asiantuntemusta erottaa casotto suorasta pelistä.
Johan
Asiasta enemmän tietämättömille tämä ehdottamani tapa on varmin ;)  Eli siis avaa sen kopan diskanttipalkeista - tämä ei ole vaikeaa.  Myyjäkin alkaa jo pitämään ostajaa asiantuntijana, kun ostaja haluaa avata peliä hiukan enemmän! ;D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

eikkajuhani


  Jospa kertoisin oman näkemykseni tuohon Kouvolan Casotto hanuriisi.  Omistan myös Kouvolan Casoton, malli hopeahäkki ja valmistusvuosi -73.  Ulkonäöllisesti tietenkin tuo diskantin maski eroaa sinun Casotostasi, mutta muutenhan ulkonäkö on sama, paitsi että tuo Casotto teksti puuttuu sieltä diskanttipäädyn alaosasta. Sehän on voinut `jäädä matkan varrelle`, uskoisin että tuo tekstikin löytyy joltakin hanurinkorjaajalta ja tuskin maksaa maltaita.  Kyllä Kouvolan Casotto on kova sana, edelleenkin.... soi hienosti, tietysti kaipaa välillä `hanuritohtoria`!! :) ;)

  Eikkajuhani
Onnellinen on se joka omistaa toimivan hanurin...tai jopa pari...

waltsu

Laitan tässä kuvan niistä aivan ensimmäisistä kultahäkkicasotoista. Huomatkaa diskanttikahvan erilainen muotoilu sekä paljelukituksen sijainti, koplareiden edessä. Muitakin pikku eroavaisuuksia loytyy.

maestro

Onkos tuossa mallissa ilmanpoisto nappi diskantti puolen ala-D vai oikeassa paikassa basso-kotelossa??
"kouvolanpeli" Cassotto 50,"kultahäkki"maestro-58,roland fr-3sw

Viljo

Tuo Waltsun kuvan malli on vuoden 1958 tuotantoa.

Sitten sellainen pieni lisäys olisi ehkä tässä kohta hyvä. Näitä soittimia on tehty 100 kappaleen sarjoissa ja usein uusiin sarjoihin tehtiin pieniä muutoksia edelliseen verrattuna. Toisaalta kaikkia muutoksia ei ole voitu tehdä 100 kappaleen välein, sillä puuosia saatettiin tehdä valmiiksi vaikkapa 200 harmonikkaan yhdellä kertaa. Toisinaan taas on tullut jotain ongelmia materiaalien kanssa, niin sitten on voitu koko sarjaan vaihtaa vaikka näppäimet jälkikäteen (takuutyönä tehtaalla). Eli aivan taatusti löytyy eri runkojen välillä eroa, vaikka päälisin puolin olisivatkin kaikki samaa mallia. Kaikkia eroja ei välttämättä edes näe ilman tarkkaa vertailua tai ilman, että osaisi etsiä muutoskohdetta. Tuossa Waltsun pelissä esimerkiksi on cassotto-kuilun rakenne hieman toinen kuin mitä sitten myöhemmin tehtiin.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

waltsu

Maestrolle vastaan, että ilmanappi on bassokotelossa, mutta tavattoman epämukavassa paikassa, bassokotelon soittajan puoleisella sivulla. Tämän kuvassa olevan harmonikan diskanttikopan teko on ollut 50-luvun työkaluilla huomattavasti hankalampaa ja aikaa viepää ja väkisin tulee mieleen, että v. 59 ja siitä eteenpäin diskanttirungon teossa on kovasti oikaistu. Ovat olleet siitä eteenpäin huomattavan "kustannustehokkaampia" valmistaa.