Suomen Harmonikkaliitto

Hintermeyer bassojärjestelmä

Aloittaja Timo Jauhiainen, 10-01-2013, 22:09:11

« edellinen - seuraava »

Timo Jauhiainen

Kertokaapa, kun tiedätte.  Mikä ihmeen järjestelmä on Hintermeyerin bassojärjestelmä?  Minulla on sellainen peli, Kantulia.  Kaksi riviä,  tavallaan perusbassot pienillä koskettimilla ovat   hieman laihemmin soivia perusbassoja ja ulompana isoissa nappuloissa aivan sekopäinen kaksirivinen kuin melodiabasso.  En pysty testaamaan kaikkea, pitäisi korjata kielipenkit ensin. 

Ilmeisesti on ollut tarkoitus muodostaa noista isoista nappuloista soinnut.

Netistä tästä ei oikein löydy mitään, pari kuvaa vain.

Tunteeko kukaan tätä asiaa.

Timo

Johan

#1
Mielenkiinto heräsi lähinnä sen takia, että itselläni on tuossa Kantulia jostakin -20 luvun puolivälin paikkeilta työnalla keskenräisenä.
Tästä Hintermeyer bassosta en tiedä oikeastaan muuta kuin, että Willy Hintermeyer on patentoinut jonkinlaisen melodiabassojärejstelmän 1933.
Asiasta löytyy muutama maininta allaolevista linkeistä.
Ilmeisesti sama kaveri on myös säveltänyt jonkinverran, sillä nuotteja löytyy myös.
Löytyy myös kuva pianokahvaisesta harmonikasta, jossa on tuo Hintermeyer basso, mutta rakennerakaisuja en ole onnistunut löytämään, enkä niitä entuudestaan tunne.

http://www.khvb.ch/neo/index.php/das-akkordeon/geschichte

http://www.akkordeonunterricht-berlin.de/media/Geschichte,%20Bau%20und%20Entwicklung.pdf

Yllä olevasta linkistä löytyy mielekiintoista historiatietoa, valiettavasti vain murre on pahasti vierasta!

http://www.stretta-music.com/hintermeyer-spiel-mit-duett-album-nr-101861.html

http://bandonion.info/solo,b-78.htm

Johan

Timo Jauhiainen

Tää peli mulla on Kantulian viimeisiä sodanjälkeisiä 50-luvun pelejä.  Hohnerhan tuon sitten nielaisi 60-luvun lopussa kun ei laadussa pärjännyt Kantulialle (Cantulia).    Saksassa keskustelupalstoilla kinataan vieläkin siitä, että nää viimeiset olisivat  Italiassa tehtyjä.  Ihmettelevät niiden hyvää sointia ja luulevat niitä Italialaisiksi.   Aitoja saksalaisia ne ovat,  mutta ihmeen hyvin tehtyjä. 

Niissä on kummallinen kielivaha.  Se ei ikäänny eikä anna periksi  tai murene.

Johan

#3
Katsohan Timo  foorumin osiota "Historiankirjat" Cantulia / Kantulia, niin havaitset, että suoritimme pienen otsikkoon liittyvän tutkielman 2010. Siihen osallistui useita foorumilaisia, joka paneutuivat aiheeseen kiitettävällä intensiteetillä.
Mikäli Sinulla on aiheeseen liittyvää factatietoa olisin erittäin kiitollinen, jos siitä saataisiin jatketta ko. otsikon alle.

Hohner osti Cantulian / Kantulian pois kisaamasta jo 1937, ja jatkoi merkin valmistusta vuoteen 1957 jolloin lopetti sen.
Vertatailtuani tuota omaa Kantuliaani, esim. kielipenkkien rakenteen osalta vanhoihin Hohnereihin
olen sitä mieltä, että Hohner on lähestynyt asiaa huomattavasti teollisemmin jo -20 luvulla.

Kantuliassa taas näkyy selkeästi hieman krouvi käsityön leima, eikä noissa vahauksissakaan ole kehumista, aika on tehnyt tehtävänsä, varovastikin käsiteltäessä laatat tahtovat irtoilla kielipenkeistä. Toki ne ovat arviolta noin 30 vuotta vanhemmat kuin tuossa Sinun Cantuliassasi, joka onkin niitä Hohenerin lipun alla tehtyjä pelejä.
Kantuliani entisöinti ei vielä ole edennyt kielipenkkeihin asti ja kunnostettavaa niissä riittää sillä ne on käytävä läpi perusteellisesti.

Johan

Viljo

Tässä listaus ja perustiedot kaikista Hintermeyerin patenteista. Kuvia ei löydy.

http://worldwide.espacenet.com/searchResults?ST=singleline&compact=false&query=Willy+Hintermeyer&locale=fi_FI&submitted=true&DB=EPODOC

Sen sijaan Google patenteista löytyi nopeasti kuvia:

http://www.google.com/patents?id=A7FRAAAAEBAJ&pg=PA1&dq=Willy+Hintermeyer&hl=fi&source=gbs_selected_pages&cad=2#v=onepage&q=Willy%20Hintermeyer&f=false

Saksankieliseen patenttirekisterikantaan en mennyt, koska pitäisi rekisteröityä (PRH:n tietojen mukaan)
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!