Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - OssiSilava

#1
https://youtu.be/LNcp5GWBLBs
tuosta kohta 18:35, siitä sain oletukseni ainekset...
Tuosta karkeasti päättelin, että huopanahat "vain" vaihtaisi ja kaikki saattaisi asettua näin alkuperäiseen tilaansa. Mutta ymmärrän toki, että ajan kanssa on moni tässä välissä voinut vaikuttaa ja vääntää, eikä käytäntö varmasti mene  näin jouhevasti..
Millin verran näyttäisi olevan maksimierot koristenappeihin, melko paljon on sitten heittoa rivissä siellä täällä.

Täytynee mainita, että en ole uutta huopanahkan palaa edes käsissäni pitänyt, enkä tiedä miten huokoista se on joten:
Kyllähän tämä menee siihen, että on pakko käyttää näytille nyt alkuun ammattilaiselle. Voinevat vaikka sitten auttaa tuon oikean huovan valinnassa kun näkevät itse tilanteen, vaikka sitten tahtoisinkin koittaa ensin huoltaa tämän itse...

Kiitoksia paljon tässä vaiheessa vastanneille!
#2
Tuon jousien irrottamisen yritän muistaa, ensimmäisen varren jälkeen sitten viimeistään.

Itselläkin saattaa mainitsemasi kaltainen turistihaitari olla jo saatavilla, kiitos kuitekin tarjouksesta ja tiedoista siihen liittyen.

Tuo läpän vaihtohuovan paksuus ja näppäinkorkeuden säätövaihe edellisestä viestistä ainakin vielä, mielipiteitä/kokemuksen rintaääniä?
#3
Termistö menee tosiaan pieleen, huomasin niitä jo itsekin, kun löysin tämän sivuston tietosivuja; selkeätä historiaa ja tietoa kerätty, kiitos kirjoittajalle siitä ja kiitos ymmärryksestä termistöni suhteen.

Haastettahan tässä löytyy ja yritän toki puntaroida tässä, miten paljon lisää ongelmia voi aiheutua omasta työstä ja onko ajankäytön ja riskin väärtti.. onneksi tämä on kuitenkin "vain" yksi monista muista ihmisen kehittämistä laitteista, hienosäätöisimmästä päästä toki ja hatun noston arvoisen työn tulos. Ensivilkaisulla sisuskaluihin (ja parin tuubivideon jälkeen) ymmärrän nyt, miksi ko. soitin on usein jokseenkin hintavan tuntuinen verrattuna moniin muihin soittimiin. Mielessäni on aina toki myös vaihtoehto, että soittelen tuolla lopulta niin kauan, kunnes jokin ajaa välttämättä tekemään asialle todella jotain (kuten että tuo yksi läpän irtonainen nahka lopulta irtoaa kannesta ja tekee soittamisen mahdottomaksi).

Mielessä siis olikin, että on vaihdettava kaikki huopanahkat tai sitten ehkä ei vielä tässä tilanteessa yhtään. Siksi pohdinkin tuota huovan paksuutta, että tavoite pitänee kuitenkin olla ns. tehdasmittaan, että läpät osuisivat entiselle tolalle.. Olisiko tosiaan mielipiteitä siitä, mitä paksuutta ko. valmistaja on käyttänyt noihin aikoihin jos tuo nykyinen mitta on n. 3mm?
Vai onko tämä optimin haku käytännössä osoittautunut turhaksi haaveiluksi, jos tuo läppä kuitenkin useimmiten irtoaa uudelleen kiinnitettäväksi varteen tai pientä vuotoa yleensä kuitenkin ilmaantuu hyvästä ajatuksesta huolimatta...

Onko valmistajilla yleisesti kuitenkin käytäntönä ollut tasoittaa näppäimien muovivarret (termi?), johon varsinainen näppäin ruuvataan, läppien kiinnitysvahauksen jälkeen? Eli tuolla ruuvattavan näppäimen mallilla ei ole koskaan ollut tarkoitus jättää "säätövaraa" näppäinten korkeuteen vaan pianonäppäimistä poiketen korkeudet säädetään tosiaan ennen "norsunluuta"?

Näppäinakseli tuntui liikkuvan pienellä voimalla, siinä ei ainakaan alkuun ilmennyt vastusta... mutta pitää muistaa kohtuus.
#4
Ko. soitin soi varsin hyvin, huomioiden että se on alkujaan tietääkseni 80-luvulta, nytkin kuitenkin ollut kuulemma käyttämättä n. 15v... kuulemma tälle ei ole tehty huoltoja sen kummemmin ja ajattelinkin itse sitä tutkia ja tehdä mitä osaan ja opetella loput. Olen soiton suhteen harrastelija ja laitteiston salat on uutta, mutta ajattelin kysäistä hieman neuvoja mitä vastaan saattaapi tulla:
1. Venttiilien nahkojen "kaivautuminen" aukkoon tms. lienee syynä näppäintuntuman "takeroon" aluksi ja soitannan aikana? Kokeilin vähän pyöräyttää ja liikuttaa kahta varsien pääakselia, se ei muuttanut tilannetta...
2. Jos nyt läpän huovan paksuus on noin 3mm, voisiko sen olettaa olleen alkuperäinenkin paksuus?

3. Yhden venttiilin nahka on irronnut huovasta, mutta se on "onneksi" jämähtänyt aukkojen päälle eikä vika näin ollen haittaa liikaa. Läppä on cassotossa, eikä sitä varmaankaan voi huoltaa mitenkään ilman koko näppäimistön purkua: onko purkujärjestys tod.näk. seuraava:
- näppäimet ruuvaten irti
- näppäinlevy irti
- rekisterilevy irti
- varsien akselit irti (onko suositusta kumman vetää ensin pois, tms. huomioitavaa tuossa kaksois-mekanismissa)

Sitten yrittäisin irrottaa huovat ja uutta huopanahkaa tilalle, hyvässä lykyssä vanhan liimauksen kestäessä "puujalan" ja varren liitoksessa...  Sitten takaisin ja tarkasti säätäen paikoilleen... (periaatteessa siis)

4. Kait huoltoihmiset myivät myös tarvikkeita näihin kotimaassakin, ettei ulkomailta tarvitsisi tilata...?

Paljon kiitoksia jo etukäteen, jos neuvoja tähän tilanteeseen irtoaisi...
Kuvat näkyvät ilmeisesti vain kirjautuneena!?