Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - mklahti

#1
Minulla on tässä edessäni Tampereen Musiikin hinnasto (v. 2008).  Siinä on kolme eri versiota Roland FR-3 digitaalisesta näppäinharmonikasta.  Halvin on FR-3b, väriltään harmaa, ilman kaiuttimia.  Keskihintainen on FR-3sb, väriltään harmaa, omat kaiuttimet.  Kallein versio on FR-3sbw, väriltään valkoinen, omat kaiuttimet.
#2
Uutena henkilönä olen lueskellut tämän foorumin kirjoituksia.  Täällä digitaalipöydän puolella kiinnitin huomiota Roland FR digiharmonikoita koskeviin mielipiteisiin ja kenties tiedon vajaukseen.
Itse olen soitellut harmonikkaa lähinnä omaksi ilokseni 40 vuotta, välillä aktiivisemmin ja välillä muut soittimet ovat olleet enemmän kiinnostukseni kohteena (mm. sähköurut, digipiano, syntetisaattorit ja tietokoneiden ohjelmalliset syntetisaattorit).
Viime vuoden lopulla ostin Rolandin FR3:sen.  Kyseisen soittimen hyviin ja huonoihin puoliin en halua tässä mennä kovin syvällisesti.  Kuitenkin paria asia tässä voisin kommentoida.
Melodiabasson näppäinjärjestelmä oli jonkun kysymyksen aiheena.  Melodiabassossa (Free bass mode, FBM) on valittavissa viisi eri näppäinjärjestystä FBM-parametriä muuttamalla. 1=molliterssi, 2=bajan, 3=kvintti, 4=skandinaavinen ja 5=suomalainen.
Laajempi mielipiteiden vaihto koskee paljetremolon soittamisen mahdollisuutta.  Soittimessa on mahdollisuus muuttaa parametrejä, jotka vaikuttavat palkeen liikuttelun tunnistamisen   herkkyyteen (Bellows curve, BLC).  Vaihtoehdot parametreille ovat 1-8.  6=standar on oletuksena, joka on mielestäni raskas soittaa.  Arvo 5=light ja arvo 4=X-light.  Arvo 4 tuntuu minulle lähinnä sopivalta (kevyimmältä soittaa).  Jos BLC:lle antaa arvon 2, harmonikalla voi soittaa ilman palkeiden liikuttamista.  Luulisin, että jos kappaleessa tarvitaan paljetremoloa, kannattaisi BLC:n arvoksi antaa 4 (tai 5 ?).Lisäksi palkeelle on 4-asentoinen ilmavastuksen säätö, jolla tuskin on merkitystä tässä asiassa.
Akustisessa harmonikassa ääni syntyy (syttyy) herkemmin (vähemmällä palkeen repimisellä) kuin digiharmonikassa esim. BLC:n asetuksella 4.  Akustisen harmonikan ääni syttyy jo sillä, kun painaa diskattikoskettimia ja päästää bassopään valumaan sylissä omalla painollaan.   Mielestäni tässä on digiharmonikassa vielä kehittämisen paikka.  Jos soitin on kevyt, ja sen takia helppo käyttää, raskas palkeen käyttö vie soittamiselta mielekkyyden, varsinkin, kun sitä ei tarvita äänen synnyttämiseen.
Pianokoskettimiston ja bassonäppäimistön tuntuma on soitettaessa mielestäni kohtuullisen hyvä, kun siihen tottuu. Näppäinharmonikan diskanttipuolen näppäimet ovatkin sitten mielestäni eri juttu.  Äänen laatuun ja muihin ominaisuuksiin olen suht. tyytyväinen.