Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Raspi

#1
Pitkän atk-urani varrella en ole mitään niin paljon kiroillut kuin käsikirjoja joissa (kuten Hannukin mainitsi) selostetaan jonkin asian toiminto mutta ei mitä ja mihin sitä käytetään. Monta kertaa olisin ollut valmis maksamaan hyvästä käyttöesimerkistä. Siksi olen nyt tämän FR-18:n kanssa heti alkanut kirjoittamaan suomenkielisiä "Miten" ohjeita lähinnä huonomuistiselle itselleni. Mutta kuten aikaisemmin kirjoitin ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.  
Tuohon FR18 äänten hallintaan löytty useitakin  ohjailutapoja. Hannun kokeilussa pelissä oli vakioasetukset. Mutta kun kokeilin tuota Bellows Curve'a sen jälkeen niin ja asetin FR18:aan  tuon LIGHT -asetuksen niin äänten ohjattavuus palkeella oli todella hyvää luokkaa. Ja just esim alttosax  totteli upeasti. Pitäisi oikeastaan laittaa juutuubiin. Tässä suomenkielinen ohjeeni.

Bellows curve   Palkeiden liikedynamiikka      ( Function  #16 )     Owner's Manual  p. 45
Bellows Curve  määrittää palkeiden käytön vaikutuksen äänen voimakkuuteen. Voit valita omaan soittotapaasi parhaiten sopivan asetuksen.
OM:ssa  luetellaan 8 arvoa mutta rekistereillä voidaan antaa vain 4 . Käsikirjassa ei ole kunnon ohjetta mutta kokeilemalla  selvitettynä homma näyttäs toimivan seuraavasti:

 Tee ensin pikasäätö  rekistereillä 1-4 ja sitten käytä DEC ja INC jolla valitaan loput arvot. Valinta kiertää eri arvoja.
Esimerkki  halutaan valinta X-light.  
Toiminta:  
1   Paina SET kunnes harvaa vilkuntaa, paina näppäintä 16 (Function #16), joka on ylhäältä   alas keskirivin neljäs.
SET vilkkuu nopeasti ja rekisterivaloista palaa punaisena nyt voimassa olevaa F#16 arvoa osoittava. Tehtaan jäljiltä 3.
 
2   Halusit valita X-light joten ensin pitää valita rekistereillä Light painamalla  rekisteriä  2. Rekisterivaloista palaa nyt 2 punaisena  ja Set-valo  jää vilkkumaan nopeasti. Painamalla tässä vaiheessa DEC saadaan asetus X-Light ja rek 2 valo on punainen ja rek 1 valo vilkkuu (<2).
  Kun olet tyytyväinen  paina 2-3 i kertaa SET kunnes SET-valo sammuu. Aloita soitto.
 
Rekisterivalinta      DEC/INC  lisävalinta    
1   Fixed High           Rek 1    High    Ääni on voimakas
                            Rek 1 + DEC  Med
                            REk 1 + DEC + DEC  Low = hIljainen
                                 Fixed asetuksella palkeiden liikuttamisen voima ei vaikuta ääneen.

2   Light                 Rek 2  Light   Kevyt palkeen liikuttelu riittää
                            Rek 2 +  DEC  X-light  Vielä kevyempi palje riittää

3   Standard   Tehtaan lähtöarvo.  DEC/ INC vaikuttaa
      
4   Heavy                Heavy   Vaatii voimakkaan liikkeen, nyanssirikas   
                            Rek 4 + INC  -> X-Heavy  Sävyrikkain ja raskain

#2
FR-18 Soittimen säätö  (Selecting the desired function 1-32)              OM p 42
FR_18 säädöt tehdään käyttämällä  ns. funtioita seuraavasti
Perustoiminta:
1.   Aloita:  Paina SET kunnes se vilkkuu hitaasti ja paina sitten funtionumeroa vastaavaa diskanttinäppäintä ja
2.   tee
a.   Pikasäätö: valitse säätöarvo 1-4  Rekisteri- nappuloilla
b.   Portaaton säätö: käytä DEC- ja INC – nappuloita
3.   Lopeta painamalla SET'iä kaksi kertaa

Reverb  level (function 12)  lukuarvo 0-127   Tehdas: 48   OM p 44
   Pikasäätö rekisterinappuloilla:  1= ei kaikua, 2= 48, 3=96 ja 4=127
       Portaatonsäätö  DEC- ja INC - nappuloilla

Reverb type  (function 13)        Tehdas: Plate      OM p 44
Pikasäätö rekisterinappuloilla:  1= Room, 2=Hall 1, 3=Plate, 4=Panning delay
Portaatonsäätö  DEC- ja INC – nappuloilla. Näihin ei ole mitään arvoja käsikirjassa !!!

Ilmeisesti Dukextran kokeilemassa FR-18:ssa oli tehtaan oletusarvot jolloin siinä oli kaikuna PLATE teholla 48.

Tuon FR-18:n kaikkinaisen  nappularumban kehittäneet insinöörit eivät kyllä tienneet minkä riesan saivat soittajalle aikaiseksi. Kyllähän sen kanssa hiljalleen oppii elämään mutta mutta...    

#3
Htoyrylan garmoskan ja erityisesti sen bassosysteemin innoittamana määrittelin itselleni uuden järjestelmän. Ei siitä mitään hyötyä ole mutta kunhan kokeilen.
Diskantti on sama vanha Hohner Corso (G )mutta bassoksi laitoin oman sovelluksen garmoskan bassosta, jossa siis vetäen ja työntäen on samat äänet.
Uloin rivi alhaalta ylös: C,Cmaj,G,Gmaj,D,Dmaj. 
Keskirivi alhaalta: A,Am,E,Em, H,H7
Aika mukava soittaa. Hetken piti totutella vaihtamaan käsi toiseen paikkaan veto/työntö vaihdossa. Minusta taitaa tulla garmoska- fani !

Vielä kun diskanttiin laitan tuonne kolmannelle (joutoriville !) nuo rivien yläpäässä olevat ylennetyt äänet niin ei tarvitse nykiä esim Hevospolkassa. Paitsi että eihän se tunnu eikä näytä Hevospolkalta jos ei nykäise. Vai mitä ?
#4
Vielä Dukextralle. FR-18:n koosta olen samaa mieltä, turhan suuri. Minua myös kiusaa muutama muu seikka mm ilma"halko", joka on liian suuri, aina peukalon tiellä ja pitää kovaa kolinaa.

Näppäinten määrä: Olen määritellyt yhden tablatuurin täysin oman Hohner Corson kuvaksi jolloin  soitettavien näppäinten määrä on tasan sama kuin Corsossa. Joten ei ongelmia siinä suhteessa.  Sinne jää muutama näppäin käyttämättä mutta ei ne mitään haittaa.

Jos näppäinten lisääntyminen olisi haitannut soittajia kautta aikojen niin soittaisimme vieläkin pelkällä yksirivisellä, jossa kaksi lusikkabassoa.

Olen samaa mieltä (soittotaidottomista !) insinööreistä tuossa äänten hallinnassa. Vaivuin itsekin synkkyyteen kun yritin käsikirjasta löytää ohjeita. Arvoisat insinöörit kun ovat keksineet hajoittaa nuo ohjeet sikin sokin pitkin käsikirjaa. Olen koonnut ohjeet suomeksi yhteen nippuun, jolla pääsee alkuun. Käsikirja on Rolandilta saadun tiedon mukaan käännösvaiheessa. Mutta jos se on suora käännös niin ei se paljon lohduta. Siksikin olen noita omia ohjeita kasannut.
#5
Missä Dukextra kävit kokeilemassa?
Tämä minulla kokeiltavana olevassa FR-18:ssa ei ole yhtään kaikua (reverb), jonka tason säätöohjeet löytyy Owner's Manual 'ista sivulta 44. Jos reverb- arvo on nolla niin kaiku on nolla. Kuuntele htoyryla'n video juutuubista. Onko siinä kaikua ? Kaiut lienevät Rolandin vakikamaa (Room 1-3, Hall, Plate ja Delay).
FR-18:ssa on (uskoakseni) samat äänet kuin noissa muissakin Rolandin V-haitareissa.
Itse tykkään kovasti puhaltimien äänestä, erityisesti alttosaxofonin. Viulut ovat mitä ovat ja säkkipilli on surkea. Kitaraa en kehuis, banjo on aika hyvä.
Olen nyt aika paljon kokeillut FR-18:aa ja samalla kirjoittanut muistiin huomioita ja laatinut suomeksi selventäviä ohjeita koska tuo Owner's Manual ei ole kovin hyvä. Laitan niitä tekstejä tuonne jonnekin netin nurkkaan jos vaikka niistä olisi jollekin hyötyä.
#6
Päivitin noita tekemiämme verkossa olevia esimerkkikaavioita.  
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B__5l6mrY5JvMTIwYmM3ZTAtY2ViNy00YWJmLWEzNGMtNjMwMDRhNTQwZWVl&hl=en

Tab nro +                                     Lisätietoa  
1   Raimon Corso                     2 –rivinen Hohner Corso G/Em  H7
2   Corso  ristibasso                     2 –rivinen Hohner Corso
3   Corso Hohnerbasso             2 –rivinen Hohner Corso
4   1 Riviset  G  C  F    
5   "Kromaattinen"  C keskellä     Kromaattinen suomalainen C keskellä
6   "Pianoharmonikka"   
7   3-rivinen                              3 rivinen, hohner basso
8   Corso    
9   Hannun  hromka                     Venäläinen, bassot muutettu  
10   Kromaattinen C ulkona   
11      
12   3 rivinen
#7
Juutuubista löytyy jo muutamia esityksiä. Tässä Rolandin oma demo, josta saa aika hyvän käsityksen miten sitä voi muunnella nappuloita painamalla.
Esim tuo KEY -nappula , jolla voi vaihtaa sävellajia (1-12) tai  Tablature- nappula,jolla voi vaihtaa näppäinkaavion (1-12)

http://www.youtube.com/watch?v=kguWIOg6VQs

#8
re: htoyryla
Tutkailen noita harmoskan kuvia hetken aikaa. Oletko menossa harmonikka  risteilylle. Siellä on FR-18 kokeiltavana ja myös nuo suomalaiset kaaviot.
#9
.JAR- ohjelmakoodi toimii kaikissa koneissa, jossa on JAVA runtime (JRE). Roland FR-18 TablatureMaker vaaatii toimiakseen JAVA JRE:n tai JAVA SE:n versio 6.0 tai uudemman.  

Näyttää siltä, että niin kauan kuin Nokia Ovi Suite tms. muuttaa tuon .JAR - kytkennän pois JAVAlta niin Rolandin pitäisi ilmeisesti toimittaa tuo TablatureMaker käyttäjille sekä .JAR että .EXE muodossa.  Onneksi mulla on vanha nokialainen kännykkä, jonka kanssa pärjään PC Suite:lla ts. poistin OVi Suiten tästä koneesta. Ja suoritin tuon JARFIX-ohjelman.
#10
Tablaturet eli näppäinkaaviot (?):
Laitoin tuonne nettiin hallussani olevan kaaviotiedoston RDKC1.XML  ja sen sisältämän 12 kaavion (tab) kuvat. Nimettömät ovat vielä Rolandin tehtaalta tulleita kaavioita.
https://docs.google.com/leaf?id=0B__5l6mrY5JvMjRmYTY0ZmYtODJiYi00MGE3LThlZTgtYjQzYjE1NjdjNGUy&hl=en

Tehkää download, katsokaa ja kokeilkaa. Ja ladatkaa se Tablaturemaker, sen käyttö on hyvin yksinkertaista.  Otan mielelläni vastaan  esim venäläisiä tms. kaavioita. Mieluiten kuvina.

#11
Pääsin kokeilemaan tuota Rolandin FR-18 diatonista. Mielenkiintoinen laite. Se on monta haitaria yhdessä paketissa. Kokeilin näppäinkaavion muutoksia tein mm  1-, 2- ja 3- riviset sekä 3-rivisen kromaattisen että pianohaitarin. Oman Corsoni näppäimet 1/1:teen. Näppäinkaavioiden suhteen ei ole mitään rajoituksia. Diskantissa on 3 riviä ja bassossa 6 näppäintä kolmessa rivissää. Ja kaikki voi muuttaa ihan vapaasti. Kerralla  neljässä muistipaikassa on jokaisessa 12 kaaviota joten 32 soitinta on käytössä.
Jos jollain on noita venäläisten näppäinjärjestyksiä niin voisin kokeilla niitäkin. bassot vähän rajoittavat mutta sovelletaan.
#12
Noita näppäinkaavioita voi helposti muuttaa  Rolandin TablatureMaker.JAR - ohjelmalla.
Tuo TablatureMaker.JAR  on suorittavaa JAVA - ohjelmakoodia. Jos koneessasi on asennettuna Nokia Ovi Suite niin se on riistänyt  .JAR tiedostot JAVAlta.  
Jos  käytössäsi on kone , jossa ei ole Ovi Suitea niin käytä sitä TablatureMaker' in kanssa.
Jos TablatureMaker.JAR ei toimi voit ladata ja suorittaa pienen ohjelman nimeltä JARFIX:
Latausosoite. http://www.softpedia.com/get/Others/Miscellaneous/Jarfix.shtml
Se palauttaa .JAR -tyyppisten tiedostojen kytkennän JAVAlle.
Huomaa, että jos suoritat JARFIXin koneessa, jossa on OVI Suite niin suorituksen jälkeen voi olla tarpeen asentaa Ovi Suite uudestaan, jos sen kanssa tulee ongelmia.
Toivottavasti Roland muuttaa tuon TablatureMaker.JAR -muodon EXE- muodoksi niin saadaan se toimimaan samassa koneessa Ovi Suite kanssa.
#13
Tämän aiheen puitteissa vaihdetaan Roland FR-18 harmonikkaan liittyvää tietoa, kokemuksia  ja mielipiteitä.
Katso esite:  http://roland.fi/products/productdetails.aspx?p=931&c=688

Englanninkielisen käsikirjan voi ladata:
http://www.roland.com/products/en/_support/om.cfm?PRODUCT=FR-18D&iRcId=59684225&dsp=1

Näppäimistön muutosohjelman lataus: http://www.rolandus.com/support/downloads_updates/eula.php?FileName=fr18d_tabmk_v100.zip